Breaking news

România nu recunoaște referendumul din Crimeea

loading...

Traian Băsescu anunță oficial că România nu recunoaște referendumul desfășurat azi în Crimeea, ce are drept scop alipirea peninsulei la Rusia.

romania referendum crimeeaRomânia și Uniunea Europeană nu recunosc referendumul desfășurat duminică, în Crimeea, întrucât îl consideră ilegal și ilegitim. La scrutinul de duminică au participat peste 93% din persoanele cu drept de vot din peninsulă. Traian Băsescu a emis un comunicat de presă în care spune că țara noastră nu poate aproba un astfel de referendum.

România consideră ilegal referendumul în curs de desfășurare în Crimeea și nu va recunoaște rezultatele acestuia în condițiile în care Curtea Constituţională a Ucrainei a declarat neconstituţională organizarea referendumului privind separarea Peninsulei Crimeea de Ucraina, iar preşedintele interimar al Ucrainei, domnul Oleksandr Turcinov, a semnat decretul de anulare a declarației de independență a acesteia. Totodată, un scrutin organizat sub amenințarea ocupației militare nu poate întruni normele unui proces democratic care să poată fi recunoscut și legitimat de comunitatea internațională. Rezultatul previzibil și lipsit de fundament legal al actualului referendum îl reprezintă «anexarea» Crimeei.  Solicităm Federației Ruse să acționeze în relația cu Ucraina în conformitate cu Carta Organizației Națiunilor Unite și cu principiile de drept internațional, inclusiv prin prevederile Memorandumului de la Budapesta. Susţinem independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi sprijinim reglementarea crizei pe cale diplomatică”, se arată în comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale.

Comisia Electorală din Crimeea, a validat referenumul de duminică, întrucât la el au participat circa 93% din persoanele cu drept de vot. Dintre aceștia 80% au votat pentru alipirea peninsulei la Rusia.

Azi, Ucraina a anunţat că Rusia e de acord cu un armistiţiu în Crimeea până în 21 martie. Exact data la care Kievul ar trebui să semneze cu UE Acordul de Asociere Politică.

Uniunea Europeană, însă, consideră “ilegal” referendumul din Crimeea şi ameninţă cu sancţiuni. 

Referendumul este ilegal şi ilegitim, iar rezultatul său nu va fi recunoscut”, au declarat preşedinţii Consiliului European şi al Comisiei Europene, Herman Van Rompuy şi respectiv Jose Manuel Barroso, într-un comunicat comun.

Sâmbătă, Verhovna Rada (Parlamentul ucrainean) a dizolvat sâmbătă Parlamentul regiuniii autonome separatiste Crimeea.

278 de deputaţi din cei 296, au votat adoptat pentru dizolvare. Hotărârea Parlamentului a intrat în vigoare imediat ce a fost adoptată.

Curtea Constituţională din Ucraina a declarat anterior neconstituţional referendumul din regiunea majoritar rusofonă.

loading...
1 Comentariu
  1. Liviu spune

    Serios ?? Eu sunt roman si il recunosc ! Traiasca Vladimir Putin !!!

    Rusine bass-escului si UE ca-i phoote grija de ce fiebe in oala vecinilor ! Dupa bass-escu si UE nici referendumul din Romania din 2012 pt demiterea presedintelui nu era in regula … nenorocitii astia din UE prea se baga sa-si dea cu parerile despre ce se petrece in casele vecinilor ! RUSINE !

    Vladimir Putin – presedintele lumii !!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata