Breaking news

România – inflaţie record în UE

loading...

România a înregistrat în ianuarie cea mai mare inflaţie lunară din Uniunea Europeană, preţurile de consum crescând cu 1,7% faţă de luna decembrie 2009, informează Eurostat.

supermarket_1La nivelul întregii Uniuni, inflaţia a scăzut cu 0,5%, 16 state raportând diminuarea preţurilor de consum pentru ianuarie.

Creşteri ale inflaţiei s-au înregistrat şi în Ungaria (1,5%), şi Lituania şi Cehia (1,2%). Cele mai scăzute valori ale indicatorului s-au raportat în Italia (-1,5%), Belgia şi Cipru (-1,4%) şi Spania (-1,1%).

În ceea ce priveşte creşterea ratei anuale a inflaţiei, România se plasează pe locul doi în UE, cu un ritm de 5,2%, inferior doar celui din Ungaria, de 6,2%. Media Uniunii Europene este de 1,7%.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, citat de Mediafax, inflaţia lunară a crescut de la 0,3% în decembrie 2009 la 1,68% în luna ianuarie, cel mai ridicat nivel înregistrat după aprilie 2005, din cauza majorării preţurilor la tutun, ţigări, combustibili şi energie electrică.loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata