Romalimenta şi ANPC au organizat un seminar dedicat noii etichetări a alimentelor

loading...

Romalimenta şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au organizat pe 4 decembrie, un seminar cu scopul de a dezbate Regulamentul 1169/ 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare.

etichetare alimenteUltima lună din an aduce o schimbare majoră în industria alimentară şi a băuturilor: în toate magazinele din România şi UE, pe ambalajul produselor se va găsi o cantitate de informaţii mai consistentă, cu scopul de a informa cât mai bine consumatorii cu privire la valorile nutriţionale şi ingredientele alimentelor, precum şi alţi factori consideraţi importanţi.

În acest mod, Uniunea Europeană se asigură că toţi cumpărătorii vor beneficia de o informare corectă şi completă, astfel încât să poată lua decizii în cunoştinţă de cauza în ceea ce priveşte propria alimentaţie.

Printre elementele majore introduse de Regulamentul 1169/2011, se numără:
• Declaraţia nutritională, afişată pe majoritatea alimentelor preambalate (începând cu anul 2016, aceasta va fi obligatorie)
• Îmbunătăţirea lizibilităţii prin introducerea unei mărimi minime a caracterului
• Scoaterea în evidenţă a alergenilor în lista ingredientelor (de exemplu prin litere îngroşate)
• Alimentele ne-preambalate vor avea de asemenea informaţii cu privire la prezenţa sau absenţa alergenilor
• Va fi specificată originea cărnii neprocesate de porc, oaie, capră, pasăre pe etichetă
• Vor fi introduşi pe etichete termeni noi, care vor furniza informaţii suplimentare despre anumite caracteristici sau despre compoziţia produsului (ex. “peste format”).

În plus, consumatorii vor putea afla citind etichetele produselor şi informaţii despre conţinutul în energie şi în nutrienţi principali, raportaţi la Consumul de referinţă.

Vor avea toate produsele de pe rafturi noile etichete începând cu 14 decembrie 2014?

Regulamentul prevede măsuri tranzitorii, ceea ce înseamnă că alimentele plasate pe piaţă sau etichetate înainte de 13 decembrie 2014 şi care nu sunt conforme cerinţelor regulamentului pot fi comercializate până la epuizarea stocurilor.

Pentru a evita risipa de alimente, între altele, Regulamentul permite vânzarea acestor produse indiferent cât de mare este perioada lor de valabilitate. Unele produse care sunt congelate, uscate sau în conservă au o durabilitate mare şi pot persista pe piaţă câţiva ani, deci este posibil consumatorii să întâlnească produse purtând încă “vechea” etichetă.

Pentru a explica toate aceste modificări, Romalimenta și ANPC, au organizat seminarul la care au participat peste 150 de reprezentanţi ai industriei alimentare, dar şi ai serviciilor alimentare şi ai presei româneşti. Aceştia au discutat în amănunt şi au clarificat numeroase aspecte reglate prin Regulamentul UE (1169/2011) ce va fi aplicat începând cu 13 decembrie 2014.

Marius Alexandru Dunca (Preşedinte ANPC), Anica Popa (Şef- Serviciul Produse şi Servicii Alimentare şi Nealimentare ANPC) şi Paul Silviu Anghel (Director General ANPC), alături de Sorin Minea (Preşedintele Romalimenta) şi Aurel Popescu (Vicepreşedinte), au trasat elementele cele mai importante în ceea ce priveşte scopul şi, implicit, impactul regulamentului la nivel naţional, atât pentru consumatori, cât şi pentru producători.

Aurel Popescu, Preşedintele Rompan, cel care a moderat discuţia, a punctat faptul că noul regulament serveşte intereselor “pieţei interne prin simplificarea legii, asigurarea determinării legale şi reducerea sarcinilor administrative, aducând beneficii consumatorilor prin impunerea etichetării clare, inteligibile şi lizibile a produselor alimentare”.

Pentru reprezentanţii presei, s-a clarificat faptul că schimbarea etichetelor nu va avea drept consecinţă majorarea preţurilor, precum şi faptul că nici pentru consumatori schimbarea nu va fi una completă, având în vedere că produsele sunt deja marcate cu numeroase informaţii şi în prezent.

Pentru conştientizarea schimbării în rândul producătorilor şi al populaţiei, ANPC va încheia un protocol cu Autoritatea Sanitar Veterinară şi cu Ministerul Agriculturii, cu focus pe educaţie şi informare.

Anumite prevederi ale regulamentului ce pot fi interpretate în diferite moduri sunt lămurite într-un Ghid de aplicare convenit de Romalimenta şi ANPC şi care poate fi găsit de săptămâna viitoare pe site-ul federaţiei.

539 0
loading...
No Comment

Lasă un comentariu

*

*