Breaking news

Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere și de Liber Schimb cu Uniunea Europeană

loading...

Republica Moldova și Georgia au parafat vineri, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Lituania, Acordul de Asociere și pe cel de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.

vize ue republica moldovaGeorgia a fost reprezentată la ceremonia de parafare de președintele Gheorghi Margvelashvili, Republica Moldova — de premierul Iurie Leancă, iar din partea Uniunii Europene — a parafat înaltul reprezentant pentru politică externă, Catherine Ashton.

Ministerul Afacerilor Externe al României salută parafarea, astăzi, 29 noiembrie 2013, la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, a Acordului de Asociere, inclusiv componenta de liberalizare a schimburilor, dintre Republica Moldova, respectiv Georgia, şi Uniunea Europeană.

”Parafarea Acordului de către Republica Moldova confirmă progresele remarcabile ale Chişinăului pe calea reformelor, obţinute într-un context regional complex, graţie angajamentului european consecvent  al autorităţilor Republicii Moldova. „Este o veste mult aşteptată, care recompensează strădaniile experţilor, negociatorilor, oamenilor politici şi, mai ales, ale tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, care au înţeles că nu există alt drum decât integrarea europeană. Pentru această împlinire, ţin să adresez public felicitările mele cele mai călduroase”, a declarat ministrul Titus Corlăţean. România îşi reafirmă susţinerea politică deplină pentru eforturile Chişinăului vizând angajarea pe un parcurs european clar şi sigur, racordarea la piaţa economică unică europeană, precum şi pentru obiectivul liberalizării în 2014 a regimului de circulaţie al cetăţenilor Republicii Moldova”, se arată în comunicatul de presă al MAE, remis exclusivNEWS.ro.

Republica Moldova și Georgia au început negocierile referitoare la Acordul de asociere cu Uniunea Europeană în 2010, ambele state sperând să semneze acest document în 2014.

Ucraina, care era mai avansată în apropierea de UE, a reușit să parafeze acest document în 2012, după aproape cinci ani de negocieri cu UE, în pofida tensiunilor legate de încarcerarea fostului premier Iulia Timoșenko. Totuși, cu o săptămână înainte de Summitul de la Vilnius, Guvernul de la Kiev a anunțat că a suspendat pregătirea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, a cărui semnare se afla pe ordinea de zi a reuniunii.

Parteneriatul Estic este un proiect inițiat de Polonia și Suedia în 2008, direcționat către șase state din estul Uniunii Europene: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Parteneriatul Estic a fost lansat de Uniunea Europeană și cele șase state partenere pe 7 mai 2009, în cadrul unui summit la Praga.

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă convingerea că în perioada imediat următoare vor fi parcurse cu celeritate toate procedurile necesare, astfel încât semnarea Acordului de Asociere, însoţit de Acordul Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb, dintre Republica Moldova, respectiv Georgia, şi Uniunea Europeană, să aibă loc cât mai curând posibil în 2014, pe durata mandatului actualei Comisii Europene.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata