Breaking news

Relu Fenechiu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul Transformatorul

loading...

Relu Fenechiu, Minsitru al Transporturilor a fost condamnat vineri, la 5 ani de închisoare de completul de trei judecători de la Înalta Curte de casație și Justiție, în dosarul Transformatorul.

relu fenechiuRelu Fenechiu va face pușcărie în dosarul Transformatorul, fiind primul ministru în funcție care este condamnat de o instanță de judecată din România

Completul format din judecătorii Francisca Vasile, Ilie Iulian Dragomir şi Mirela Sorina Popescu, a decis vineri ca Relu Fenechiu să stea după gratii cinci ani de zile pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu în formă calificată. Fenechiu a mai primit și o pedeapsă complementară de trei ani privind interzicerea unor drepturi.

Ion Mărghidan a fost condamnat la 6 ani de închisoare și 5 ani interzicerea unor drepturi.

Turbatul Ioan, fost director general al Electrica Muntenia a primit 6 ani de închisoare.

Fratele lui Fenechiu, Lucian Fneechiu a primit tot cinci ani de închisoare la fel ca și Bogdan Damian.

În timp ce Petru Andronache a primit 7 ani închisoare și 5 ani pedeapsă complementară, pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Procurorul DNA a cerut instanţei supreme condamnarea lui Relu Fenechiu şi a celorlalţi inculpaţi din dosarul “Transformatorul” la pedepse cu închisoarea cu executare de 15 ani.

DNA a cerut instanţei supreme ca inculpaţii Ioan Turbatu, Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu şi Mihai Bogdan Damian să plătească, în solidar, 3,3 milioane de lei, plus TVA, iar Ion Mărghidan, în solidar cu Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu şi Mihai Bogdan Damian, alţi 2,2 milioane de lei.

Iar Petru Andronache să plătească, în solidar cu Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu şi Mihai Bogdan Damian, 5,3 milioane de lei, plus TVA.

Premierul Victor Ponta declara vineri că speră ca Fenechiu să fie achitat. Ponta a mai spus că nu exclude să preia ca interimar conducerea Ministerului Transporturilor în cazul în care Relu Fenechiu va fi condamnat de instanţă, dar a precizat că ar regreta înlocuirea acestuia.

Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul cunoscut ca “Transformatorul”, fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întreruptoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.

În acest dosar, alături de Fenechiu au fost judecaţi fratele acestuia, Lucian Fenechiu, acţionar sau administrator la aceleaşi firme, şi Mihai Bogdan Damian, asociat unic şi administrator la SC Euro Plus SRL Iaşi şi acţionar al SC Fene Grup SA, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.

Procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată şi pe Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova în perioada 2002 – 2004, pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, Ion Mărghidan, director general al SISEE Moldova în perioada 2004 – 2005, pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată, Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002 – 2005, pentru abuz în serviciu în formă calificată continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată.

Potrivit DNA, pe lângă achiziţiile normale de echipamente şi piese de schimb, în perioada 2002 – 2005, SISEE Moldova a realizat şi achiziţii de la un grup de patru firme – SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA şi SC Euro Plus SRL – fără să respecte prevederile legislaţiei cu privire la achiziţiile publice, în condiţii de favorizare a acestor firme, de la care s-au cumpărat, la preţuri de produse noi, transformatoare şi întreruptoare uzate şi vechi, fabricate în anii 1970 – 1980, potrivit procurorilor.

Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total este de 7.529.594,1 lei (6.327.390 de lei plus TVA) şi reprezintă valoarea echipamentelor necorespunzătoare achiziţionate. Prejudiciul este rezultatul a 46 acte materiale, derulate în perioada 2002 – 2005, fiecare act material însemnând o achiziţie publică efectuată de SISEE Moldova de la firmele SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL şi SC Tehnorom SRL.

Decizia de azi a Înaltei Curți nu este una definitivă, ea poate fi atacată cu recurs la completul de cinci judecători de la Curtea Supremă de Justiție.

Gheorghiță Mateuț, avocatul lui Relu Fnechiu, a anunțat că a declarat deja recurs la decizia completului de trei judecători ai Înaltei Curți.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata