Breaking news

Relu Fenechiu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare

loading...

Relu Fenechiu, fost Ministru al Transporturilor, a fost condamnat definitiv și irevocabil la cinci ani de închisoare, de Înalta Curte,  în dosarul „Transformatorul” în care este acuzat de corupţie.

relu fenechiuCompletul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, a decis joi, ca Relu Fenechiu să stea după gratii cinci an de închisoare, pentru că a vândut transformatoare vechi la preț de noi către Electrica Moldova, prejudiciind astfel compania de stat.

Completul de cinci judecători a menținut astfel decizia celui de trei pronunțată în data de 12 iulie 2013.

Fenechiu a mai primit și o pedeapsă complementară de trei ani privind interzicerea unor drepturi.

Ion Mărghidan a fost condamnat la 6 ani de închisoare și 5 ani interzicerea unor drepturi.

Turbatul Ioan, fost director general al Electrica Muntenia a primit 6 ani de închisoare.

Fratele lui Fenechiu, Lucian Fneechiu a primit tot cinci ani de închisoare la fel ca și Bogdan Damian.

În timp ce Petru Andronache a primit 7 ani închisoare și 5 ani pedeapsă complementară, pentru abuz în serviciu în formă calificată.

DNA a cerut instanţei supreme ca inculpaţii Ioan Turbatu, Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu şi Mihai Bogdan Damian să plătească, în solidar, 3,3 milioane de lei, plus TVA, iar Ion Mărghidan, în solidar cu Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu şi Mihai Bogdan Damian, alţi 2,2 milioane de lei.

Iar Petru Andronache să plătească, în solidar cu Relu Fenechiu, Lucian Fenechiu şi Mihai Bogdan Damian, 5,3 milioane de lei, plus TVA.

Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul cunoscut ca “Transformatorul”, fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întreruptoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.

În acest dosar, alături de Fenechiu au fost judecaţi fratele acestuia, Lucian Fenechiu, acţionar sau administrator la aceleaşi firme, şi Mihai Bogdan Damian, asociat unic şi administrator la SC Euro Plus SRL Iaşi şi acţionar al SC Fene Grup SA, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.

Procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată şi pe Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova în perioada 2002 – 2004, pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, Ion Mărghidan, director general al SISEE Moldova în perioada 2004 – 2005, pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată, Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002 – 2005, pentru abuz în serviciu în formă calificată continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată.

Potrivit DNA, pe lângă achiziţiile normale de echipamente şi piese de schimb, în perioada 2002 – 2005, SISEE Moldova a realizat şi achiziţii de la un grup de patru firme – SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA şi SC Euro Plus SRL – fără să respecte prevederile legislaţiei cu privire la achiziţiile publice, în condiţii de favorizare a acestor firme, de la care s-au cumpărat, la preţuri de produse noi, transformatoare şi întreruptoare uzate şi vechi, fabricate în anii 1970 – 1980, potrivit procurorilor.

Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total este de 7.529.594,1 lei (6.327.390 de lei plus TVA) şi reprezintă valoarea echipamentelor necorespunzătoare achiziţionate. Prejudiciul este rezultatul a 46 acte materiale, derulate în perioada 2002 – 2005, fiecare act material însemnând o achiziţie publică efectuată de SISEE Moldova de la firmele SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL şi SC Tehnorom SRL.

Urmare a acestei decizii, Relu Fenechiu va fi încarcerat de îndată și își va pierde și mandatul de deputat din partea PNL.

UPDATE: 19.00: În jurul orei 18.45, Relu Fenechiu s-a predat Inspectoratului Județean de Poliției Iași, urmând să fie transferat de la sediul ISJ la un penitenciar.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata