Breaking news

Regizorul Radu Afrim nu mai calcă în teatrul de la Brăila până nu pleacă actualul director

loading...

Oamenii de teatru din România sunt mâhniți de scandalul de la Teatrul “Maria Filotti” din Brăila.

radu-afrim-main-1Contactat de redactorii exclusivNEWS.ro, regizorul Radu Afrim a acordat un interviu în care anunţă că nu doreşte să mai colaboreze cu teatrul din Brăila şi suspendă toate proiectele, până la momentul remedierii celor întâmplate.

exclusivNEWS.ro: Directorul Mircea Bodolan a anunţat recent că la sfârşitul acestei stagiuni vei merge la Brăila, pentru a reface spectacolul “Omul pernă”. Ce simţi în legătură cu asta şi cu situaţia tensionată din Teatrul “Maria Filotti”?

Radu Afrim: M-a interesat să se reia acest spectacol cu mare succes la public şi critică, însă – deşi am răspuns afirmativ invitaţiei – nu mă mai interesează s-o onorez, în actualul context. Faptul că actualul director trăieşte într-o stare de nostalgie continuă pentru ceea ce se întâmpla în anii ’80 sau ’90 în acel teatru, mă pune pe gânduri. E bizar să doreşti să egalezi o performanţă estetică datată. Cu tot respectul pentru doamna Cătălina Buzoianu, pot afirma că în aceşti din urmă ani s-au făcut la Teatrul “Maria Filotti” spectacole mai puternice decât “Chira Chiralina”, pentru care domnul Mircea Bodolan nutreşte nostalgii «deep». Eu ca artist în evoluţie nu privesc prea des înapoi la propriile spectacole. Si atunci când mi se arată, nu le găsesc la fel de inovatoare ca la data facerii lor. Toate cele patru spectacole făcute de mine la Teatrul “Maria Filotti” au luat premii. De interpretare şi de regie. Iar dacă domnul Bodolan încă mai crede că un premiu UNITER chiar înseamnă “cel mai bun spectacol” al acelui an, ţin să-i amintesc că “Omul pernă” a avut nominalizări la cel mai bun spectacol şi la regie, într-un radu-afrim-5juriu prezidat de regretata Magdalena Boiangiu, însă din juriul al doilea – de premiere – au făcut parte şi doi foşti turnători cu acte în regulă. Or ar fi fost super amuzant ca în condiţiile astea să fie premiat un spectacol despre doi torţionar şi stupiditatea lor. Practic nu ştiu de ce insist să dau aceste lămuriri. Afirmaţia lui Bodolan, că nu s-au făcut spectacole la nivelul “Chirei Chiralina”, e palidă comparativ cu cea conform căreia actorii teatrului n-ar fi prea interesanţi… eu mă exprim eufemistic acum.

exclusivNEWS.ro: Din ce cauză crezi că a dorit primăria să impună în august 2010 un anumit profil de director şi a eliminat candidatura unei personalităţi de anvergură, precum cea a domnului Paul Chiribuţă?

Radu Afrim: Nu ştiu ce s-a întâmplat atunci în teatru, iar în primărie cu atât mai puţin. Aceea a fost o perioadă în care lucram în alte teatre, iar în Teatrul “Maria Filotti” avea prioritate un alt regizor. Ştiam că toată lumea din teatru îl dorea [ca manager, n. r.] pe fostul director al liceului de artă, [Adrian Simion]. Şi mai ştiam că domnul Bodolan a stat departe de lumea teatrului vreo două decenii. Asta spune multe. Şi chiar le spune acum… Eu am avut o singură întâlnire întâmplătoare cu domnul Bodolan, într-o cafenea din Brăila, şi în cele aproape două ore nu mi-a spus nimic despre proiectele manageriale ale domniei sale, în schimb mi-a prezentat detaliat concepţia lui regizorală despre un posibil “Hamlet”. Mi-am zis: “Jesus, o să pună în scenă «Hamlet»!” Nu-mi venea să cred că ascult aşa ceva. Însă, contrar aparenţelor, eu sunt un tip de bun simţ şi am ascultat până la capăt.

radu-afrim-cristina-modreanuexclusivNEWS.ro: Demiterea domnului Mircea Bodolan şi aducerea unui om decent şi profesionist la conducerea teatrului ar reaşeza instituţia între primele teatre din ţară, ca performanţă?

Radu Afrim: Brăila are câteva spectacole de nivel european. Unele, ce să-i faci, scuzaţi-mi modestia, sunt făcute de mine. Nivelul financiar precar al instituţiei şi un PR defectuos au făcut ca multe din invitaţiile internaţionale să nu fie onorate. Cunosc absolut toate teatrele din România, în multe am lucrat şi ştiu că în Teatrul “Maria Filotti” se poate face performanţă la un nivel impresionant. Nu fac parte din colectivul teatrului, nu pot cere nicio demitere. Eu încă regret plecarea doamnei Veronica Dobrin – ştiu că nu toţi împărtăşesc acelaşi regret – dar ştiu că trebuie un tânăr profesionist la conducere. Cineva pasionat de arta spectacolului viu, prezent, nu de fantomele trecutului şi să mai aibă în echipă şi pe cineva care să ştie a face rost de bani. Vremurile s-au schimbat, nu mai putem aştepta totul doar de la primărie. Cât despre sălile pline cu tineri inteligenţi pe care eu le-am văzut de atâtea ori la Teatrul “Maria Filotti”, sper să nu devină într-adevăr un subiect de nostalgie… de data asta pentru mine.

Mai jos sunt imagini din spectacolele “Omul pernă” şi “Sufletul. Puncte de veghere”, montate de regizorul Radu Afrim la Teatrul “Maria Filotti” din Brăila.

SUFLETUL3

omul-perna-radu-afrim-teatrul-amaria-filotti-braila-34

3-teatrul-maria-filotti-braila-spectacol-sala-scandal-director-actorii-trupa

8-teatrul-maria-filotti-braila-spectacol-sala-scandal-director-actorii-trupa

13-teatrul-maria-filotti-braila-spectacol-sala-scandal-director-actorii-trupa

omul-perna-radu-afrim-tmf-64578

6-teatrul-maria-filotti-braila-spectacol-sala-scandal-director-actorii-trupa

pillowman-radu-afrim-teatrul-maria-filotti-braila

11-teatrul-maria-filotti-braila-spectacol-sala-scandal-director-actorii-trupa

7-teatrul-maria-filotti-braila-spectacol-sala-scandal-director-actorii-trupa

10a-teatrul-maria-filotti-braila-spectacol-sala-scandal-director-actorii-trupa

12-teatrul-maria-filotti-braila-spectacol-sala-scandal-director-actorii-trupa

sufletul-puncte-de-veghere-radu-afrim-tmf-87

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata