Breaking news

CCR: Referendum cu prag de 30%, constituțional doar din 2014

loading...

CCR a decis miercuri că legea referendumului care prevede prag de prezență pentru validare de doar 30%, este constituțională, dar că se va aplica doar la un an de zile de la data intrării în vigoare a legii.

referendum - ccrLegea referendumului cu prag de doar 30% este constituțională. Așa au decis miercuri, cei nouă judecători ai Curții Constituționale, care au respins astfel sesizarea făcută de parlamentarii PDL și PP-DD.

Numai că legea nu se poate aplica unui referendum organizat în acest an, ci doar la un an de zile de când noua legea va fi promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial.

Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins obiecţia de neconstituţionalitate a  dispoziţiilor Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.3∕2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului şi constată că dispoziţiilor Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.3∕2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii”, se arată în decizia CCR.

Astfel că atât referendumul lui Băsescu cât și referendumul pentru validarea noii Constituții a României, se pot organiza dar în baza legii actuale care prevede prag de 50%+1 din numărul alegătorilor cu drept de vot.

Pe 29 mai 2013, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 221 voturi pentru, 73 împotrivă, şi două abţineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum.

Iniţiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă, modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.

Urmare a acestei decizii, validarea noii Constituții este aproape imposibilă. Astfel că printr-o singură decizie, CCR  dă o lovitură și lui Băsescu și USL.

loading...
1 Comentariu
  1. ghimpe spune

    Legea se va aplica cel mai bine primarilor care nu-si fac treba.
    La lege ar trebui adaugat si faptul ca primarul reprezinta intreaga comunitate, deci trebuie sa-si dea demisia din partid dupa modelul presedintelui. In plus, daca doreste un al doilea mandat sa nu mai aiba dreptul sa candideze din partea unui partid, ci ca independent.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata