Breaking news

Reacție dură a lui Băsescu după ce Putin a spus că vrea anexarea Transnistriei

loading...

Președintele României, Traian Băsescu, a reacționat prompt și dur cu privire la declarațiile președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, privind anexarea Transnistriei la Rusia.

putin - basescuPlanurile lui Putin privind Transnistria, dau fiori reci la București. Băsescu îi transmite lui Putin că a încălcat convențiile internaționale și fundamentele sistemului de securitate în Europa.

Președintele României, domnul Traian Băsescu, constată că în ultima perioadă au apărut o serie de luări de poziție care încalcă principiile dreptului internațional și fundamentele sistemului de securitate în Europa. Punerea în discuție a frontierelor recunoscute internațional este inadmisibilă și afectează direct pacea și stabilitatea la nivel regional. Mișcările revizioniste generate artificial din exterior reprezintă amenințări directe la adresa suveranității și integrității teritoriale a statelor și nu pot fi soluții pentru apărarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale. Repunerea în discuție a organizării statale și impunerea de modele federale și autonomiste prin angajarea persoanelor aparținând minorităților naționale în acțiuni subversive la adresa statului ai cărui cetățeni sunt constituie un amestec direct în treburile interne ale statelor suverane”, se arată în mesajul Președintelui României.

Băsescu spune că: România este gata să sprijine găsirea unor soluții adecvate la solicitarea Republicii Moldova pentru a asigura libera circulație a persoanelor, mărfurilor și serviciilor în condițiile legii și ale normelor europene, pentru cetățenii și companiile din regiunea separatistă nistreană. România susține consecvent principiile dreptului internațional și consideră că valorile democratice și standardele europene de protejare a drepturilor minorităților naționale oferă cadrul adecvat soluționării preocupărilor de securitate din regiune.

Președintele României, domnul Traian Băsescu, solicită Federației Ruse să revină în cadrul angajamentelor asumate în instituțiile internaționale și să contribuie la stabilizarea situației din regiune.

Joi, la un post național de televiziune, Putin a spus că locuitorii din Transnistria trebuie lăsați să își decidă singuri viitorul făcând aluzie la cererea de miercuri a deputaților de la Tiraspol privind anexarea la Rusia.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata