Răspunsul IGPR la întrebarea banală dacă un polițist poate amenda un pieton fără să-l legitimeze

loading...

exclusivNEWS.ro a solicitat în mod oficial, Inspectoratului General al Poliţiei Române, să ne precizeze în scris, care este procedura standard pe care un polițist trebuie să o aplice potrivit legii, pentru a amenda un pieton surprins că a traversat neregulamentar strada. În loc de răspuns clar și la obiect la întrebările adresate, IGPR a trimis o compunere din legi și ordonanțe.

pieton amendat politiePentru o informare corectă a opiniei publice în legătură cu amenda aplicată de agentul constatator Aciu Alin Ionuț, de la Poliția Alexandria, județul Teleorman, unui pieton din oraș, am cerut lămuriri cu privire la modul de amendare și pașii legali ce trebuiesc parcurși de un polițist, atât de la IPJ Teleorman cât și la IGPR.

Solicitarea a fost făcută după ce Paul Nanian, corespondent exclusivNEWS.ro la Alexandria s-a trezit pe 29 decembrie cu o amendă pentru că pe data de 4 decembrie 2014 ar fi traversat neregulamentar strada. Amenda a fost aplicată fără că Paul Nanian să fi fost legitimat în prealabil de agentul de poliție și fără să i se aducă la cunoștință pe loc, faptul că va fi sancționat pentru că a trecut neregulamentar strada. În loc de răspuns clar și la obiect, IPJ Teleorman a pus batista pe țambal și l-a ”acoperit” pe Aciu Alin Ionuț, iar IGPR a dat un răspuns gen ”compunere din texte, legi și ordonanțe”.

Din cele 7 întrebări adresate IGPR, Centrul de Informare şi Relaţii Publice a răspuns la una signură, ultima.

Vă prezentăm în continuare cele 7 întrebări adresate IGPR de exclusivNEWS.ro, dar și răspunsul primit, și vă lăsăm să vă formați singuri o opinie și să trageți concluziile de rigoare.

Iată cele 7 întrebări adresate în scris IGPR, de către exclusivNEWS.ro:

1.Care este procedura standard şi legală pe care un agent de poliţie trebuie să o aplice în cazul unui pieton surprins că a traversat neregulamentar strada?

2. Un pieton surprins de un agent de poliţie, că a traversat neregulamentar strada, poate fi sancţionat cu amendă, fără să fi fost legitimat în prealabil?
3. Procesul verbal de contravenţie pentru pietonul care a traversat neregulamentar strada, se completează în faţa acestuia, sau legea dă voie agentului de poliţie, să completeze procesul verbal şi fără ca cel sancţionat să fi fost de faţă?
4. Un pieton poate fi amendat de un poliţist, pentru traversarea neregulamentară a străzii, fără să îi fi cerut buletinul?
5. Poliţistul poate amenda o persoană care a traversat neregulamentar strada, doar pentru că îi ştie numele, şi apoi, preia din baza de date, CNP-ul, Seria şi nr de buletin ca să completeze procesul verbal?
6. Dacă poliţistul iniţial îl avertizează verbal pe pieton că a traversat neregulamentar strada, fără să îl şi legitimeze, dar ulterior, primeşte acasă procesul verbal cu amendă. Este legal acest lucru?
7. Dacă procesul verbal de contravenţie în cazul unui pieton care a traversat neregulamentar strada, nu i se înmânează pe loc, acesta este trimis în mod automat prin poştă, la domiciliul celui sancţionat, sau legea prevede că poliţia poate merge şi personal la domiciliul celui sancţionat pentru a-i înmâna procesul verbal.

Acesta este răspunsul primit de la IGPR la cele 7 întrebări adresate de exclusivNEWS.ro:

La solicitarea dumneavoastră adresată Inspectoratului General al Poliţiei Române – Centrul de Informare şi Relaţii Publice, vă comunicăm următoarele:

În conformitate cu prevederile articolului 109, aliniatul (1) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, “constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier”.

De asemenea, în unele cazuri, procesul-verbal se poate încheia şi în lipsa contravenientului, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenţiei.

Astfel, conform prevederilor articolului 13, aliniatul (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificările şi completările ulterioare, aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei.

Totodată, potrivit prevederilor articolului 184, aliniatul (3) din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006, cu modificările şi completările ulterioare, agentul constatator este obligat să înscrie în procesul-verbal de constatare a contravenţiei, domiciliul sau, după caz, reşedinţa contravenientului din actul de identitate.

În situaţia în care acesta nu are documentul asupra sa, domiciliul sau reşedinţa va fi consemnată numai după verificarea efectuată în Registrul naţional de evidenţă a persoanelor.

În cazul în care contravenientul refuză sau nu poate să semneze procesul-verbal, în conformitate cu prevederile articolului 180, aliniatul (2) din actul normativ mai sus menţionat, agentul constatator va face menţiune despre aceste împrejurări, care trebuie să fie confirmate de un martor asistent.

În acest caz, procesul-verbal va cuprinde numele, prenumele, codul numeric personal şi semnătura martorului.

În situaţia în care procesul-verbal este încheiat în lipsa contravenientului, comunicarea actului de constatare a contravenţiei şi înştiinţarea de plată se fac, potrivit articolului 26, aliniatul (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificările şi completările ulterioare,  de către organul care a aplicat sancţiunea, în termen de cel mult o lună de la data aplicării acesteia.

Este de precizat faptul că, în conformitate cu dispoziţiile articolului 27 din acelaşi act normativ, comunicarea procesului-verbal şi a înştiinţării de plată se fac prin poştă, cu aviz de primire, sau prin afişare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operaţiunea de afişare se consemnează într-un proces-verbal, semnat de cel puţin un martor.

proces-verbal-amenda-pieton-politia-alexandria

2191 1
loading...
One Comment

Lasă un comentariu

*

*

  • Florin
    15 January 2015 at 23:02 -

    Pe gabori astia ai deranjează faptul ca băiatul asta face public Infracțiunile pe care le comit cei din Poliția din Alexandria, asta este motivul pentru care se răzbunare pe el fără motiv, multă m!ie sa le dau la toti care fac abuz de putere si sunt gabori mincinosi.