Breaking news

Radu Stroe atacă dur Germania pentru că se opune aderării României la Schengen

loading...

Atac dur al Ministrului de Interne Radu Stroe la adresa omologului său neamț, în cazul scandalului aderării României la Schengen. Stroe a spus că Germaia a pierdut ocazia să tacă.

radu stroe atac la germaniaRelațiile dintre România și Germania devin tot mai tensionate din cauza amânării aderării țării noastre la spațiul Schengen.

Ministrul de Interne român, Radu Stroe a reacționat luni la declarațiile făcute duminică de omologul său german, Ministrul român de Interne, Radu Stroe, a reacţionat luni la anunţul făcut de omologul său german Hans-Peter Friedrich.

Germania a pierdut ocazia să tacă. Urma să se exprime în JAI. Păcat. La MAI există o vorbă: trebuie să păstrezi limita legitimeii apărări. Ministrul a depăşit limita legitimei apărari. Păcat. Noi am făcut ce trebuia pentru a intra în Schengen. Lăsăm Germania să găsească momentul când va considera ea să ne lase în Schengen„, a spus tăios Radu Stroe.

Duminică, ministrul german de interne a spus: Dacă cele două țări vor insista la Consiliul JAI asupra unui vot de stabilire a unei date de aderare, Germania va face uz de dreptul sau de veto. Nici posibilitatea de aderare parțială cu frontierele aeriene și maritime nu mai este de actualitate. Extinderea spațiului Schengen va fi acceptată de cetățenii noștri numai dacă vor fi îndeplinite condițiile esențiale pentru acest pas, ceea ce acum nu este cazul.

Tonul declarațiilor dure pe marginea Schengen l-a dat vineri seară, Ministrul de Externe, Titus Corlățean: Care este concluzia? Dacă noi nu vom obţine o decizie corectă, legitimă, (înseamnă – n.r.) faptul că acest proces bazat pe nişte criterii de vechime, pe un Tratat European, nu mai este credibil. Nu mai este credibil, nu mai sunt interesat să fac parte din acest proces. Şi e bine de reţinut. (…) Aşa cum am trăit fără Schengen, putem să trăim în continuare. Prezentăm, scoatem paşaportul, companiile, inclusiv cele occidentale, vor pierde bani şi dacă UE va dori la un moment dat, sau cei care se opun, să invite România, să o facă.

Președintele Băsescu a precizat că se delimitează de declarațiile lui Corlățean și l-a invitat pe acesta să renunțe la aceste declarații.

Premierul Ponta a declarat că susține spusele lui Titus Corlățean pe motiv că acesta exprimă poziția Guvernului României.

Ministrul de Externe, domnul Corlăţean, nu a vorbit în nume personal, ci a vorbit în numele Guvernului de fiecare dată când a vorbit despre Schengen. Vreau să întăresc faptul că Guvernul a făcut tot ceea ce ţinea de noi pentru ca deizia de săptămâna viitoare să fie o decizie pozitivă şi eu încă am speranţe în acest sens. Nu am nimic de reproşat Germaniei. Eu am de reproşat celor din România care nu înţeleg că tot înjurând şi vorbind de rău România, pe la Bruxelles, pe la Berlin, fac rău ţării ăsteia, pentru că din păcate sunt şi ei în ţara asta”, a afirmat Ponta, duminică.

Pe 7- și 8 martie la consiliul JAI ar urma să se discute aderarea României și Bulgariei la Schengen. Însă din cauza opoziției Germaniei, aderarea este ca și amânată, din nou, până în toamnă.

 

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata