Breaking news

Radu Mazăre vrea să-i rupă picioarele lui Remus Cernea, pentru că deputatul vrea să taie finanțarea bisericii

loading...

Deputatul PSD, Remus Cernea a depus o inițiativă legislativă care prevede stoparea finanțării de la bugetul de stat a cultelor religioase și implicit a Bisericii Ortodoxe Române. Proiectul de lege nu este susținut de USL și nu este nici pe placul primarului de Constanța, Radu Mazăre.

radu mazare - remus cerneaRemus Cernea, deputat din partea USL, a depus un proiect de lege în Camera Deputaților care prevede stoparea finanțării cultelor religioase de la buget, iar românii să direcționeze 2% din venit către biserică.

La auzul propunerii legislative, Biserica Ortodoxă Română a reacționat precizând că: Sprijinul pentru culte de la bugetul public este o consecinţă a secularizării de către stat a averilor bisericeşti în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza din anul 1863. Prin Legea pentru secularizarea averilor mănăstireşti adoptată şi publicată în ziua de 17/29 decembrie 1863 au fost confiscate toate proprietăţile bisericeşti. Astfel, art. 1 al Legii preciza: „Toate averile mănăstireşti din România sunt şi rămân averi ale statului.” 

Potrivit istoricului Constantin C. Giurescu (Viaţa şi opera lui Cuza Vodă, Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1966, pp. 148-149) în Ţara Românească mănăstirile deţineau 16,55% din suprafaţa agricolă şi forestieră a ţării, iar în Moldova mănăstirile deţineau 12,16% din suprafaţa agricolă şi forestieră a ţării.

BOR spune că sprijinul de la stat către biserică a continuat să fie acordat inclusiv în perioada regimului comunist tocmai datorită obligaţiei asumate de către stat în 1863 și că dacă se oprește finanțarea, ar trebui să fie urmată, în mod firesc, de o restituire a tuturor averilor bisericeşti confiscate,care, însă, între timp au fost folosite pentru împroprietărirea succesivă a populaţiei sărace. În plus, banul public oferit cultelor provine de la contribuabili care sunt în majoritate creştini ortodocşi.

Biserica mai precizează faptul că: Sumele primite de  la stat sunt relativ mici, întrucât reprezintă doar 0,2% din bugetul de stat. Și că în concluzie, iniţiativa legislativă a Domnului Remus Cernea este irealistă şi inadecvată pentru contextul românesc actual. Ea nu rezolvă criza economică actuală, ci, dimpotrivă, ar putea crea şi o criză în relaţia stat-culte religioase.

Dacă Ponta a precizat că USL nu susține inițiativa legislativă a lui Remus Cernea, primarul din Constanța, Radu Mazăre a fost mult mai dur și a trecut la amenințări la adresa deputatului precizând că-i rupe picioarele.

”PSD Constanţa nu este de acord cu iniţiativa deputatului USL Constanţa Remus Cernea prin care se doreşte eliminarea finanţării activităţii cultelor din România. Întrucât organizaţia PSD Constanţa nu a fost consultată solicităm retragerea acestei iniţiative parlamentare şi în acelaşi timp îi solicităm domnului deputat Remus Cernea să-şi ceară scuze public. Să-şi ceară scuze tuturor şi Bisericii şi nouă că a făcut lucrul ăsta în numele nostru pentru că noi l-am ajutat ca să ajungă acolo. Dacă nu își retrage proiectul îi rup picioarele dacă îl mai prind pe la Constanţa şi vă rog să mă ajutaţi“, a spus Mazăre.

Remus Cernea a candidat la alegerile parlamentare din 2012 din partea USL în Colegiul 9 din Constanţa, unde a obținut un mandat de deputat.

loading...
1 Comentariu
  1. Calin spune

    Absolut de rasul curcilor! Un “lider” de stanga, cu basca de Che Ghevara, sare imediat in apararea parazitismului popilor. Despre limbajul dezarmant de incalificabil nu mai e nimic de zis! E foarte grav ca individului asta inca i se permite sa faca pe politrucul. Sa nu uitam ca individul nu e doar un mascarici, ci e chiar foarte vinovat. Faptul ca l-a pus ministrul mediului pe Nemirschi, care recunostea cu candoare ca n-are habar de mediu, e ceva foarte grav, intr-o tara care-si pierde accelerat si pentru totdeauna patrimoniul natural, din cauza managementului defectuos al respectivului minister.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata