Breaking news

Radu Mazăre, eliberat din arest. Va fi cercetat sub control judiciar

loading...

Radu Mazăre a scăpat de arestul preventiv. Înalta Curte a decis miercuri seară ca primarul din Constanța să fie cercetat de procurorii DNA, în stare de libertate, sub control judiciar.

radu mazare - primaria constanta - dnaDupă 24 de ore petrecute în arestul preventiv și mai bine de 7 ore la Înalta Curte, în sala de judecată, Radu Mazăre poate pleca acasă. Completul de trei judecători de la Curtea Supremă au respins cererea DNA privind încuviințarea arestării pentru 29 de zile a lui Radu Mazăre, sub acuzația de luare de mită.

Primarul municipiului Constanța a fost reținut marți seară, după audieri maraton la sediul DNA București și după ce casa din Mamaia a lui Radu Mazăre a fost percheziționată de procurori.

Radu Mazăre este acuzat de procurorii DNA că ar fi luat în 2011, 175.000 de euro drept mită pentru a acorda un contract de construire a unui cartier de locuințe sociale pentru oamenii fără adăpost.

Și omul de afaceri Morgenstern Avraham, acuzat că i-ar fi dat mita lui Radu Mazăre, va fi cercetat tot în stare de libertate.

La începutul anului 2011, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al Municipiului Constanţa, a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate in Campusul Social “HENRI COANDA”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Mun. Constanţa. Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei, ce urma a fi organizată. Astfel, în cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro). Banii, primiți în mai multe tranșe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparținând unor societăți off shore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicții cunoscute pentru condițiile restrictive privind cooperarea judiciară internațională în materie penală. În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuțiilor sale de serviciu (ex. inițierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziție sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham). Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în favoarea firmei respective, au fost cele, prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern Avraham, a fost aprobată creșterea valorii contractului de achiziție cu suma de 3.722.910 lei fără TVA – circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a consiliului local, inițiată de primarul Mazăre Radu Ștefan”, se precizează în ordonanța de reținere a celor doi.

În momentul în care Radu Mazăre a fost scos încătuşat din sediul DNA şi urcat într-o dubă, pentru a fi dus în arest, primarul a spus: Am construit locuinţe sociale la cel mai mic preţ şi uitaţi ce mi se întâmplă. Ruşine, Băsescule!

Decizia completului de trei judecători de la Înalta Curte poate fi atacată cu recurs de DNA, la completul de cinci judecători ai Curții Supreme.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata