Breaking news

Purtătorul de cuvânt al MAE, Brândușa Predescu, demisă după gafa cu broșura Agerpres

loading...

MAE a găsit vinovatul pentru gafa de luni, cu broșura Agerpres, înmânată Ministrului German de Externe, care conținea pe copertă harta Franței dar cu steagul Germaniei. Purtătorul de cuvânt al MAE, Brândușa Predescu, a fost găsită vinovată de gafa diplomatică, și concediată.

brandusa predescuLuni, la finalul conferinţei comune de presă cu omologul german, Bogdan Aurescu i-a înmânat ministrului Frank-Walter Steinmeier, o broşură realizată cu ocazia aniversării a 135 de ani de relaţii diplomatice între România şi Germania. Pe coperta broşurii ar fi trebuit să fie hărţile României și Germaniei. Numai că în loc de harta Germaniei, cei de la Agerpres au pus harta Franței pe care au colorat-o cu steagul Germaniei.

În încheiere vreau doar să vă prezint, cu ocazia aniversării celor 135 de ani de relaţii diplomatice, acest material de presă foarte frumos pe care l-am oferit deja domnului ministru Steinmeier şi care prezintă în imagini, cu sprijinul colegilor de la Agerpres, istoria relaţiilor diplomatice româno-germane. Sunt imagini care trec prin istoria noastră comună şi care arată cât de intense sunt, mai ales în ultimii ani, contactele dintre ţările noastre”, a spus Bogdan Aurescu în conferința de presă în care i-a înmânat broșura ministrului german.

După ce știrea a apărut în presă, MAE a demarat o anchetă și a stabilit că vinovat de incidentul diplomatic este Brândușa Predescu pentru că nu a verificat broșura.

În urma analizării modului în care s-a ajuns la acest regretabil incident, ministrul afacerilor externe a decis, în cursul zilei de ieri, eliberarea din funcţie a purtătorului de cuvânt al MAE, care a gestionat, în relaţia cu Agerpres, problematica materialului în cauză. Purtătorul de cuvânt al MAE şi-a asumat responsabilitatea neverificării integrale a broşurii respective înainte de a-i fi prezentată şefului instituţiei spre a fi oferită oaspetelui german. MAE reaminteşte că broşura, în variantă tipărită, a fost predată de Agerpres la MAE în dimineaţa zilei de 9 martie a.c., în cursul derulării vizitei oficialului german la Bucureşti. MAE reaminteşte, de asemenea, că, ulterior semnalării către Agerpres a erorii de pe coperta materialului, Agerpres şi-a asumat public greşeala tehnică şi a cerut scuze pentru aceasta. Situaţia creată, complet regretabilă, nu a afectat conţinutul substanţial şi atmosfera pozitivă a vizitei demnitarului german în România, şi nici fondul relaţiilor româno-germane. Pe de altă parte, incidentul a creat o situaţie delicată şi a proiectat o imagine total defavorabilă asupra activităţii MAE, motiv pentru care ministrul afacerilor externe a dispus măsura eliberării din funcţie a purtătorului de cuvânt”, se arată în comunicatul de presă al MAE, remis exclusivNEWS.ro.

Oficialii din MAE au spus că vina aparține exclusiv Agerpres întrucât ei s-au ocupat de editarea broșurii.

”În contextul aniversării în anul în curs a 135 ani de relaţii diplomatice între România şi Germania, Agerpres a iniţiat editarea unei broşuri, conţinând imagini şi articole de arhivă realizate de agenţia naţională de presă despre relaţiile bilaterale româno-germane. Dintr-o regretabilă eroare tehnică, exclusiv pe coperta broşurii, tipărită într-un singur exemplar pus la dispoziţia MAE în această dimineaţă, a fost imprimat conturul hărţilor României şi Franţei, aceasta din urmă fiind acoperită de steagul Germaniei. Ministerul Afacerilor Externe s-a sesizat şi a semnalat eroarea în cauză, aceasta urmând a fi corectată în cel mai scurt timp de către agenţia Agerpres în varianta tipărită. Cu ocazia prezenţei celor doi oficiali la Sibiu, în cadrul celei de-a doua părţi a vizitei ministrului german de externe, ministrul de externe român a transmis direct omologului german regretul profund pentru această situaţie. Ministrul de externe german i-a transmis omologului român că nu apreciază că situaţia în cauză este de natură să producă vreun efect sau să creeze vreo problemă în relaţiile bilaterale, până la semnalarea acesteia de către omologul român ea nefiind remarcată. A mulţumit din nou părţii române pentru atmosfera foarte bună a vizitei şi pentru substanţa discuţiilor”, precizează MAE în comunicatul de presă remis exclusivNEWS.ro.

Agerpres spune că este vorba despre o eroare tehnică pe care şi-o asumă şi pentru care cere scuze atât Ministerului Afacerilor Externe român, cât şi Ministerului Afacerilor Externe german.

”AGERPRES a realizat până în acest moment o serie de patru broșuri speciale, cu ocazia aniversării a 135 de ani de relații diplomatice bilaterale între România și Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Franța și Germania. Broșurile au fost concepute având la bază arhiva fotografică a AGERPRES, surprinzând momente unice în relațiile bilaterale, de la vizite oficiale la vizite de lucru și întâlniri informale. Broșura editată cu ocazia împlinirii a 135 de ani de relații diplomatice între România și Germania a fost imprimată într-un singur exemplar de către AGERPRES, exemplarul oferit de ministrul Bogdan Aurescu omologului german Frank-Walter Steinmeier. Precizăm faptul că Ministerul Afacerilor Externe a primit spre informare varianta CORECTĂ a broșurii, în format electronic. Imprimarea greșită a fost o GREȘEALĂ TEHNICĂ DIN PARTEA AGERPRES, pe care ne-o asumăm și pentru care ne cerem scuze atât Ministerului Afacerilor Externe român, cât și Ministerului Afacerilor Externe german”, precizează AGERPRES.

Brândușa Predescu a fost numită Purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor externe în data de 8 mai 2013, când ministru era Titus Corlățean.

Brândușa Predescu este diplomat de carieră şi deţine în prezent gradul de ministru plenipotenţiar. A intrat în corpul diplomatic în anul 1993, în cadrul departamentului OSCE, Consiliul Europei şi NATO, iar în cei 20 de ani de carieră în cadrul Ministerului Afacerilor Externe a ocupat funcții atât în Centrala MAE, cât și în serviciul exterior.

Aceasta a deţinut pe rând funcţiile de director al departamentului Consiliul Europei şi Drepturile Omului (2000) – interval în care a fost membru din partea României în Comitetul Director pentru Drepturile Omului (CDDH) al Consiliului Europei, fiind prima femeie din Europa Centrală şi de Est aleasă în conducerea CDDH, director al Direcției SUA şi Canada (2001-2002), director al Direcției OSCE, Consiliul Europei și Drepturile Omului (2006-2008) – interval în care a reprezentant România în Grupul de lucru UE pentru drepturile omului (Bruxelles), coordonator al Preşedinţiei române a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (Geneva), respectiv membru în grupul de lucru inter-instituţional care a pregătit înfiinţarea Centrului de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara.

În serviciu exterior a fost pe rând atașat de presă, prim colaborator în cadrul Ambasadei României la Viena (1997–1999), diplomat în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la OSCE de la Viena (1999-2000), prim colaborator al Ambasadei României la Berlin (2002-2006), respectiv Consul General al României la München (2008-2012).

Din septembrie 2012 până în prezent a deţinut, în Centrala MAE, funcţia de coordonator național al Strategiei UE privind Regiunea Dunării.

Brândușa Predescu a absolvit cursurile Universității București în anul 1989, Facultatea de limbi şi literaturi străine, specializarea germană şi engleză. Ulterior, a absolvit cursurile Academiei Diplomatice din Viena (1994-1995) și ale Colegiului Național de Apărare (2007-2008).

A preluat mandatul de purtător de cuvânt de la Ovidiu Dranga, secretar de stat pentru afaceri globale.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata