Breaking news

Proteste violente la Pungești. Localnicii au răniți și săltați de jandarmi

loading...

Localnicii de la Pungești au reluat luni dimineață, protestele întrucât în zonă ar fi fost aduse mai multe utilaje ale Chevron pentru începerea explorărilor pentru gazele de șist. Jandarii au intervenit în forță și au rănit mai multe persoane.

chevron - pungestiSe reiau protestele la Pungești. Localnicii nu vor ca pe teritoriul comunei lor, americanii de la Chevron să exploateze gazele de șist.

Luni dimineaţă, în jurul orei 04.30, jandarmii au intervenit în forţă şi i-au urcat în dube pe unii dintre ei, oamenii spunând că, în total, au fost ridicate de către jandarmi 30 de persoane.

Ulterior, în zonă au ajuns zeci de localnici, chemaţi de oamenii din tabără, care susţin că jandarmii au continuat să intervină în forţă, obligându-i să părăsească zona.

O parte din protestatari susţin că au fost agresaţi de jandarmi şi că ar fi fost loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine, iar în acest timp

Trei persoane au avut nevoie de intervenţia medicilor, iar şapte oameni au fost reţinuţi.

Unul dintre cei doi localnici a leşinat în urma unui atac de panică, iar cel de-al doilea protestatar dus la spital a acuzat dureri în piept, având contuzie toracică.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, referitor la evenimente de la Pungeşti, că acţiunile jandarmilor au fost sută la sută conforme cu legea şi nu se va accepta ca 20, 30, 50 sau 70 de oameni să încalce legea, în timp ce toţi ceilalţi o respectă.

Cred că România poate fi o ţară democratică şi puternică dacă toţi respectăm legile şi dacă nu acceptăm – şi nu vom accepta – ca 20, 30, 50, 70 de oameni să încalce legea. Acolo e vorba despre o proprietate privată. Cei de la Chevron îşi pun gard, îşi păzesc o propietate privată. Şi dacă era vorba de proprietatea privată a oricărui om din această ţară, chiar şi de terenul de la Nana, tot la fel procedam, şi anume dacă veneau nişte oameni care ocupau ilegal un teren trimiteam forţele statului ca să aplice legea”, a spus Ponta.

El a subliniat că a fost informat cu privire la acţiunile jandarmilor la Pungeşti şi a afirmat că acestea au fost sută la sută conforme legii: Deci, în această ţară trebuie să se aplice legea. De asta sunt jandarmii, pentru momente în care trebuie aplicată legea împotriva celor care nu vor să o respecte şi cred că Ministerul de Interne şi Jandarmeria au procedat foarte corect. În rest, dezinformările, mortul care a înviat, acum iar moare, au trecut, gata. Cred că ne-am lămurit.

Șeful Jandarmeriei Române, Mircea Olaru a adăugat că “în niciun moment” jandarmii nu au folosit gaze lacrimogene, bastoane sau alte mijloace din dotare împotriva protestatarilor de la Pungeşti. El a precizat că în zona Pungeşti sunt mobilizaţi 250 de jandarmi.

Şeful Jandarmeriei Române a mai spus că cei 100 de protestatari de la Pungeşti au fost somaţi legal să deblocheze drumul de acces către proprietatea companiei care vrea să exploreze gaze de şist în zonă, oamenilor cerându-li-se să permită accesul utilajelor pe terenul companiei. Unii dintre localnici au deblocat drumul, în timp ce alţii au refuzat, rămânând în continuare pe carosabil. În aceste condiţii, oamenii “au fost ridicaţi” de jandarmi şi duşi la Poliţie pentru a fi identificaţi.

Şeful Jandarmeriei a precizat că un jandarm a fost transportat la spital după ce s-a rănit la un picior, iar o autospecială a fost avariată, fiind spartă luneta cu pietre.

Reprezentanţii Chevron au anunţat, luni dimineaţă, că la ora 7.00 au fost începute lucrările de amenajare a drumului de acces spre terenul concesionat de companie în zona localităţii Siliştea-Pungeşti din judeţul Vaslui.

Prima revoltă la Pungești a avut loc la jumătatea lunii octombrie. Atunci, localnicii, după patru zile de protest, au reușit să înlăture utilajele Chevron.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata