Breaking news

Proteste în țară. Membrii și simptatizanții USR și PNL se opun legii grațierii

loading...

La comanda lui Iohannis, membrii și stimpatizanții PNL și USR au ieșit în stradă în mai multe orașe din țară ca să protesteze față de intenția Guvernului Grindeanu de a adopta o ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea codului penal în concordanță cu deciziile CCR.

piata universitatii protesteÎn doar câteva ore, protestatarii s-au organizat pe facebook și au ieșit mai apoi în stradă la București, Cluj și Sibiu, ca să protesteze față de legea grațierii.

Participanţii nu au scandat lozinci, însă au afişat un singur banner cu doi elefanţi simbolizând graţierea şi amnistia şi îndemnul ”Să le tăiem trompele!”.

Iohannis a afirmat, astăzi, în ședința de Guvern: ”Cunoașteți povestea că este un elefant în încăpere, dar nu se vede. Sunt doi elefanți, ordonanța de grațiere și ordonanța de modificare a Codurilor Penale.”

Mulţi dintre cei prezenţi la protest sunt membrii USR sau PNL. La protest participă mai mult de jumătate din filiala USR Sibiu, adică 30 de oameni, în frunte cu liderul organizaţiei, Raluca Amariei.

Prim-vicepreşedintele PNL Sibiu, Daniela Cîmpean, a explicat că acest protest nu este iniţiat de către liberali. ”Protestul nu este iniţiat de PNL, dar PNL susţine orice demers pentru susţinerea legalităţii”, a spus Daniela Cîmpean.

Și comunitatea „Uniți Salvăm” a publicat un mesaj împotriva oricăror măsuri de grațiere și amnistie.

„Doamnelor si domnilor guvernanti, parlamentari, ne dam seama ca doriti sa va scoateti tovarasii infractori din puscarii si sa va stergeti propriile dosare penale ca si cand nici nu s-ar fi intamplat. Simpatic, dar n-o sa va iasa.

Nu va pacaliti pe voi insiva, suntem atenti la fiecare miscare pe care o faceti, mai ales la inginerii juridice frauduloase si la combinatii penale. N-are rost sa va credeti intangibili – sunteti doar niste servitori ai poporului. “Public servants”, cum zice englezul.

Caderea din posturile inalte pe care le-ati primit temporar e mult mai dureroasa. Societatea civila nu a uitat nici de #colectiv, nici de #rosiamontana, nici de #domnialegii. Sa nu indrazniti!

#Unitisalvam Romania de amnistie, gratiere, restauratie, domnia penalilor!”

Preşedintele Uniunii Salvaţi România (USR), Nicuşor Dan, a anunţat că va participa la un protest organizat în Piaţa Universităţii, apreciind că „este foarte grav ca Guvernul să dea o ordonanţă de urgenţă prin care să scape politicienii de puşcărie”.

Proiectul OUG promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la 5 ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind graţierea unor pedepse, pus miercuri în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei, prevede că se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, precum şi pedepsele cu amendă aplicate de instanţa de judecată, scrie Agerpres.

Articolul 1 al proiectului arată că se  graţiază  în  întregime  pedepsele  cu  închisoare  de   până  la   5  ani  inclusiv precum și pedepsele cu amendă aplicate de instanţa de judecată. De asemenea, prevederile alin. (1) se aplică indiferent de modalitatea de executare a pedepsei închisorii dispusă de instanţă.

Articolul 2 arată că se graţiază în parte :

a)cu 1/2 pedepsele cu închisoare aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 ani,  femeilor  însărcinate  (gravide)  sau persoanelor  care au  întreţinere  minori  cu vârsta de până la 5 ani;
b) cu 1/2 sau, după caz, cu restul de pedeapsă neexecutat din  pedepsele cu închisoare aplicate  persoanelor care, conform expertizei  medico legale  emisă  de instituţiile abilitate sunt diagnosticate cu boli incurabile în faze terminale;

Conform sursei citate, de graţiere nu beneficiază recidiviştii şi cei care au comis o serie de infracţiuni prevăzute de Codul penal sau de legi speciale, enumerate în proiect.

Între acestea se numără infracțiunile de omor, de vătămare corporală, loviri cauzatoare de moarte, violoare de domiciliu, corupție sexuală, incest, înșelăciune, lipsire de libertate, trafic de stupefiante și altele.

1. NOTA DE FUNDAMENTARE la Ordonanța de Urgență a Guvernului pentru grațierea unor pedepse

2. Ordonanță de urgență pentru grațierea unor pedepse

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului pentru graţierea unor pedepse nu se aplică persoanelor care săvârşesc “infracţiuni cu violenţă, împotriva siguranţei naţionale, infracţiuni de corupţie, împotriva persoanei, etc., în stare de recidivă”, arată Ministerul Justiţiei.

“În privinţa graţierii, aceasta are ca efect doar asupra executării totale sau parţiale a unei pedepse aplicate de instanţele judecătoreşti, existând şi posibilitatea ca, în eventualitatea săvârşirii unor alte fapte penale, graţierea să poată fi revocată. În acelaşi timp, trebuie precizat că prezenta ordonanţă de urgenţă nu se aplică persoanelor care săvârşesc infracţiuni cu violenţă, împotriva siguranţei naţionale, infracţiuni de corupţie, împotriva persoanei, etc., în stare de recidivă”, se precizează în Nota de fundamentare a proiectului de OUG, postată miercuri pe site-ul MJ.

Proiectul de ordonanţă mai prevede că graţierea “nu se aplică celor care nu au început executarea pedepsei închisorii deoarece s-au sustras de la executarea acesteia, precum şi celor care au început executarea, dar ulterior s-au sustras”.

Totodată, “persoanele graţiate care în decurs de trei ani săvârşesc cu intenţie o infracţiune vor executa pe lângă pedeapsa stabilită pentru acea infracţiune şi pedeapsa sau restul de pedeapsă rămas neexecutat ca urmare a aplicării prezentei legi”.

loading...
2 Comentarii
 1. Smaranda spune

  LEGEA AMNISTIEI
  18.01.2017
  Cînd răutatea-i din prostie
  (Precum a celor ce-au ieşit ..”în vrie”)
  Mă străduiesc s-o înţeleg.
  Cînd cauza e însă, “o inimă pustie”
  Că ţara nu-ţi iubeşti ,eşti jeg!
  Cînd legea-i clară , fără echivoc
  Cum Doamne pot tîmpiţii să afirme
  Că amnistia-i cu..”bătaie lungă”
  Şi-ar fi pentru corupţi pusă în joc?!
  Îl înţeleg pe USR-istul Nicuşor
  El este mititel la nume şi la minte
  Căci înţelege greu, chiar ce-i uşor..
  Şi-i dă cu…”opoziţia”-nainte!
  Iar, “elevata” doamnă, Raluca Turcan
  Care se umflă-n pene exact ca un curcan.
  Cu gura-i plină de ura mult mocnită
  Lansează doar tîmpenii din mintea-i ipocrită
  PS :Rog deci pe-acei ce nu citesc o lege
  Să aibă bunul simţ şi să n-o comenteze

 2. Smaranda spune

  CITIŢI OAMENI BUNI CA SĂ FIŢI ÎN CUNOŞTINŢĂ DE CAUZĂ
  ŞI NU VĂ MAI LĂSATI MANIPULAŢI DE TOŢI TICĂLOŞII !

  GUVERNUL ROMÂNIEI

  ORDONAŢĂ DE URGENŢĂ
  pentru graţierea unor pedepse

  În temeiul art. 115 alin. (4)și alin. (6) din Constituţia României, republicată, Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă:

  Art. 1 (1) Se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv precum și pedepsele cu amendă aplicate de instanţa de judecată.
  (2) Prevederile alin. (1) se aplică indiferent de modalitatea de executare a pedepsei închisorii dispusă de instanţă.

  Art. 2 Se graţiază în parte :

  a) cu 1/2 pedepsele cu închisoare aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 ani, femeilor însărcinate (gravide) sau persoanelor care au întreţinere minori cu vârsta de până la 5 ani;
  b) cu 1/2 sau, după caz, cu restul de pedeapsă neexecutat din pedepsele cu închisoare aplicate persoanelor care, conform expertizei medico-legale emisă de instituţiile abilitate sunt diagnosticate cu boli incurabile în faze terminale;

  Art. 3 (1) Prevederile art. 1–2 nu se aplică celor condamnaţi pentru infracţiuni săvârşite în stare de recidivă şi celor care sunt recidivişti prin condamnări anterioare;
  (2) Grațierea este condiționată de achitarea despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă, în termen de 1 an de la punerea în libertate.
  (3) Pevederile alin. (2) nu se aplică condamnaților pentru care se grațiază potrivit art. 2 lit. a) și b);

  ATENŢIE! ACEŞTIA NU POT FI GRAŢIAŢI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  (4) Nu beneficiază de prevederile art.1 cei care au săvârşit următoarele infracţiuni:
  A. Infracţiuni reglementate de Codul Penal:
  1) infracţiunile contra siguranței statului prevăzute în art. 155-173 Cod penal anterior și în art. 394-412 Cod penal în vigoare;
  2) infracţiunile de omor prevăzute în art. 174-177 Cod penal anterior și în art. 188-191 Cod penal în vigoare;
  3) vătămare corporală gravă prevăzută de art. 182 Cod penal anterior și în art. 194 Cod penal în vigoare;
  4) lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte prevăzute de art. 183 Cod penal anterior și în art. 195 cod penal în vigoare;
  5) lipsirea de libertate în mod ilegal prevăzute de art. 189 Cod penal anterior și în art. 205 cod penal în vigoare;
  6) violarea de domiciliu prevăzută în art. 192, alin 2 Cod penal anterior și în art. 224 alin.2 cod penal în vigoare
  7) șantajul prevăzut în art. 194 Cod penal anterior și în art. 207 cod penal în vigoare
  8) violul prevăzut de art. 197 Cod penal anterior și în art. 2018 cod penal în vigoare ;
  9) actul sexual cu un minor prevăzut de art. 198 Cod penal anterior alin 2-4 și în art. 220 alin 2-4 cod penal în vigoare ;
  10) agresiunea sexuală prevăzută în art. 219 Cod penal în vigoare
  11) corupţia sexuală prevăzută de art. 202 Cod penal anterior și în art. 221 cod penal în vigoare ;
  12) incestul prevăzut de art. 203 Cod penal anterior și în art. 377 cod penal în vigoare;
  13) furtul prevăzut de art. 209 Cod penal anterior și în art. 229 cod penal în vigoare;
  14) tâlhăria prevăzută de art. 211 Cod penal anterior și în art. 233 – 234 cod penal în vigoare;
  15) pirateria prevăzută de art.212 Cod penal anterior și în art. 235 cod penal în vigoare, precum și tâlhăria sau pirateria urmată de moartea victimei prevăzută de art. 236 cod penal în vigoare;
  16) înşelăciunea prevăzută de art 215 alin 2-5 Cod penal anterior și în art 244-245 cod penal în vigoare;
  17) ultrajul prevăzut de art. 239 Cod penal anterior și în art. 257 cod penal în vigoare;
  18) tortura prevăzută de art. 267 1 Cod penal anterior și în art. 282 cod penal în vigoare;
  19) represiunea nedreaptă prevăzută de art. 268 Cod penal anterior și în art. 283 cod penal în vigoare;
  20) evadarea prevăzută de art. 269 Cod penal anterior și în art. 285 cod penal în vigoare;
  21) înlesnirea evadării prevăzută de art. 270 Cod penal anterior și în art. 286 cod penal în vigoare;
  22) părăsirea postului şi prezenţa la serviciu în stare de ebrietate prevăzută de art. 275 alin. 3 Cod penal anterior și în art. 331 alin. 3 cod penal în vigoare;
  23) neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea lor defectuoasă prevăzută în art. 329 alin. 2 cod penal în vigoare
  24) nerespectarea regimului materialelor nucleare sau al altor materii radioactive prevăzută de art. 279 1 Cod penal anterior și în art. 345 alin 2-4 cod penal în vigoare;
  25) falsificarea de monede sau de alte valori prevăzută de art. 282 Cod penal anterior și în art 310-312 cod penal în vigoare;
  26) falsificarea de valori străine prevăzută de art. 284 Cod penal anterior;
  27) deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori prevăzută de art. 285 Cod penal anterior și în art. 314 cod penal în vigoare;
  28) luarea de mită prevăzută de art. 254 Cod penal anterior și cod penal în vigoare;
  29) darea de mită prevăzută de art. 255 Cod penal anterior și art. 290 cod penal în vigoare;
  30) traficul de influenţă prevăzut de art. 257 Cod penal anterior și art. 291 cod penal în vigoare;
  31) cumpărarea de influență prevăzut de art. 292 cod penal în vigoare ;
  32) nerespectarea dispoziţiilor privind importul de deşeuri şi reziduuri prevăzute de art 302 2 alin. 2 Cod penal anterior;
  33) relele tratamente aplicate minorului prevăzute de art. 306 Cod penal anterior;
  34) traficul de stupefiante prevăzute de art. 312 Cod penal anterior;
  35) falsificarea de alimente sau alte produse prevăzute de art. 313 Cod penal anterior și în art. 357 cod penal în vigoare;
  36) proxenetismul prevăzut de art. 329 Cod penal anterior și în art. 213 cod penal în vigoare;
  37) constituirea unui grup infracțional organizat prevăzut de art. 367 cod penal în vigoare;
  38) racolarea minorilor în scopuri sexuale prevăzută de art 222 cod penal;
  39) sclavia prevăzută de art. 209 cod penal;
  40) traficul de persoane prevăzută de art. 210 cod penal;
  41) traficul de minori prevăzută de art. 211 cod penal;
  42) folosirea serviciilor unei persoane exploatate prevăzută de art. 216 cod penal ;
  43) folosirea prostituției infantile prevăzută de art. 216 alin 1 cod penal;
  44) pornografia infantilă prevăzută de art. 374 cod penal;
  45) fraudele comise prin sistemul informatic și de plată electronice prevăzute de art. 249 – 251 cod penal;
  46) traficul de migranți prevăzută de art. 263 cod penal;
  47) facilitarea șederii ilegale în România prevăzută de art. 264 cod penal
  48) divulgarea informațiilor secreta de stat prevăzută de art. 303 cod penal;
  49) ultrajul judiciar prevăzut de ar. 279 cod penal;
  50) cercetarea abuzivă prevăzută de art. 280cod penal.

  B. Infracţiuni reglementate de legi speciale:
  1. infracțiunile prevăzute în art. 276 din Legea 31/1990 privind societățile comerciale, cu modificările și completările ulterioare
  2. infracţiunile prevăzute de art. 19-21 din Legea nr. 51/1991 privind siguranţa naţională a României;
  3. infracţiunile prevăzute la art. 5 alin 1 şi alin 3 din Legea nr. 78 /2000;
  4. infracţiunile prevăzute de art 2-8 si art 10-14 din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri cu modificările şi completările ulterioare;
  5. infracţiunile prevăzute de OUG nr. 105/ 2001 privind frontiera de stat a României cu modificările şi completările ulterioare;
  6. infracţiunile prevăzute în Legea nr. 668/2001 privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane cu modificările şi completările ulterioare;
  7. infracțiunile prevăzute de Legea 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului;
  8. infracțiunile prevăzute în art. 29 din Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării terorismului – Republicată
  9. infracţiunile prevăzute de art 43, 44 alin 1, 46 şi 48 din Legea nr. 161/ 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediului de afaceri, prevenirea şi sancţionare corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare;
  10. infracțiunile prevăzute de Legea nr. 191 din 13 mai 2003 privind infracţiunile la regimul transportului naval, cu modificările și completările ulterioare
  11. infracţiunile prevăzute de art 3-5 şi art. 7 alin 1 din Legea nr. 241/ 2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, cu modificările ulterioare;
  12. infracţiunile prevăzute de art. 143 alin 2 din Legea nr. 85 /2006 privind procedura insolvenţei, cu modificările şi completările ulterioare;
  13. infractiunile prevăzute de art. 270 şi 272 din Legea nr. 86/ 2006 privind codul vamal al României, cu modificările ulterioare;
  14. infracțiunile prevăzute de Legea nr 39/2003 privind prevenirea criminalității organizate;
  15. infracțiunile prevăzutede Legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive;

  Art. 4 – Amenzile şi celelalte sancţiuni cu caracter administrativ aplicate nu se mai execută în măsura în care nu au fost executate.

  Art. 5 (1) În cazul unei eventuale aplicării în mod succesiv a unor dispoziţii de graţiere cu privire la aceeaşi
  pedeapsă se va lua în considerare numai dispoziţia de grațiere mai favorabilă condamnatului.
  (2) Graţierea are efecte şi asupra pedepselor a căror executare este suspendată condiţionat, în acest caz partea din termenul de încercare care reprezintă durata pedepsei pronunţate de instanţă se reduce în mod corespunzător. Dacă suspendarea condiţionată este revocată sau anulată se execută numai partea de pedeapsă rămasă negraţiată.
  (3) Graţierea nu are efecte asupra măsurilor de siguranţă şi măsurilor educative.
  (4) Graţierea nu se aplică celor care nu au început executarea pedepsei închisorii deoarece s-au sustras de la executarea acesteia precum şi celor care au început executarea dar ulterior s-au sustras.
  (5) Persoanele graţiate care în decurs de trei ani săvârșesc cu intenţie o infracţiune, vor executa, pe lângă pedeapsa stabilită pentru acea infracţiune şi pedeapsa sau restul de pedeapsă rămas neexecutat ca urmare a aplicării prezentei legi.
  (6) Nerespectarea condiției prevăzute de art 3, alin 2 atrage revocarea grațierii.

  Art. 6 Dispoziţiile prezentei ordonaţe de urgenţă se aplică numai faptelor comise până la data de 18.01.2017.
  Art.7 Prezenta ordonanța intra in vigoare la data de 18.02.2017.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata