Breaking news

Protest în București în fața Ambasadei Republicii Moldova: Libertate pentru Basarabia

loading...

Bucureștenii vor protesta astăzi, 14 mai, ora 17:00, în fața ambasadei Republicii Moldova (Aleea Alexandru, nr. 40) pentru a-și exprima dezaprobarea față de abuzurile comise de autoritățile de la Chișinău împotriva cetățeanului român George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

protest_ambasada-republicii-moldovaGeorge Simion a fost declarat  indezirabil pe o perioadă de 5 ani în Republica Moldova și expulzat  fără nicio explicație din partea Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău, cu numai trei zile înainte de desfășurarea la Chișinău a unei manifestații stradale pentru Unire.

,,Pe 16 mai, zeci de mii de cetățeni ai Republicii Moldova și-au anunțat participarea la manifestația stradală organizată de Platforma Unionistă Acțiunea 2012 și Mișcarea Civică Tinerii Moldovei în Chișinău. Oare și asupra acestora vor fi luate măsuri abuzive? Oare și aceștia vor fi tratați de autorități ca niște infractori pentru că își vor exprima opțiunea, aceea că Unirea cu România este singura șansă a Republicii Moldova?”, a declarat Elena Podoleanu, reprezentanta Acțiunii 2012 din Chișinău.

Participanții la protestul din București, Tinerii Moldovei și reprezentanții Diasporei unioniste solicită instituțiilor responsabile din Republica Moldova revocarea de urgență a măsurii fără justificare legală luate împotriva lui George Simion.

Totodată, societatea civilă cere autorităților României să inițieze demersuri pe lângă autoritățile de la  Chișinău, care să reașeze pe făgașul normal relațiile dintre cele două state românești și să restabilească exercițiul normal al drepturilor unui cetățean român.

Ambasada României la Chișinău a aflat în după-amiaza zilei de 13 mai 2015, din surse publice, despre reținerea, de către reprezentanți ai Biroului Migrație și Azil al Republicii Moldova, a cetățeanului român George Simion.

Misiunea diplomatică a luat imediat legătura cu autoritățile competente ale Republicii Moldova – Ministerul Afacerilor Interne și Biroul Migrație și Azil – și a solicitat clarificări. O cerere formală în acest sens a fost adresată Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.

În paralel, Ambasada l-a contactat pe cetățeanul român, pentru a asigura întreaga asistență care ar fi putut fi necesară. Domnul George Simion a informat misiunea diplomatică cu privire la situația sa, fără a formula solicitări concrete. În prezent, cetățeanul român este în drum spre România.

George Simion, liderul Platformei Unioniste Acţiunea 2012, a fost expulzat miercuri seară de către autoritățile de la Chișinău.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata