Breaking news

Profesorii din comisia de BAC de la Mangalia, trimiși în judecată de procurorii DNA

loading...

Procurorii din cadrul DNA Constanţa au dispus trimiterea în judecată a mai multor cadre didactice implicate în fraudarea examenului de bacalaureat de la Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia.

frauda bac specialGheorghe Amza, președinte al comisiei de bacalaureat de la centrul de examen nr. 37 din cadrul Liceului Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia, aflat în stare de arest preventiv, este de luare de mită în formă continuată şi permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii.

Pe lista profesorilor trimiși în judecată se află și Iulia Ingrid Rădulescu, Florin Pădureanu, Doina Manoleasa, maria Valeria Tudosa, Stere Otilia Cornelia, Cara Veronica, Valentina Mihaela Balint, Gabriela Alexoiu și Cilica Stângaciu, toți fiind acuzați de luare de mită în formă continuată.

Alături de profesori au fost trimiși în judecată și Viorel Urziceanu, tatăl unui elev cât și pe Aurel Botoșaru candidat la examenul de BAC.

În cursul lunii iulie – iulie 2013, inculpatul Amza Gheorghe, în calitate de președinte al comisiei de bacalaureat de la centrul de examen nr. 37 din cadrul Liceului Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia, cu ocazia desfășurării examenului de bacalaureat, a primit, prin intermediari, de la mai mulți elevi, participanți la examenul de bacalaureat, suma totală de 3.000 euro și a beneficiat de achitarea contravalorii cazării într-un hotel din stațiunea Saturn, în cuantum de 1.863 lei și a serviciilor de masă, cu titlu de mită”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

Banii au fost primiți pentru a permite elevilor să promoveze, în mod fraudulos, proba la disciplina chimie din cadrul examenului de bacalaureat.

În data de 30 iunie 2013, la acelaşi examen de bacalaureat, și alte cadre didactice din comisia condusă de Amza Gheorghe au primit prin intermediari, de la mai mulţi elevi, sume de bani, pentru ca în schimb să le permită promovarea examenului în mod fraudulos.

Concret, inculpaţii Pădureanu Florin, Tudosa Valeria Maria, Manoleasa Doina, membri ai comisiei au primit câte 1.000 de lei, Rădulescu Ingrid Iulia, vicepreşedintele comisiei de bacalaureat a primit 4.000 de lei, iar Stere Otilia Cornelia informaticianul liceului şi secretarul comisiei a primit 2.000 de lei.

Amza Gheorghe și cadrele didactice menționate au primit banii prin intermediul inculpaţilor Boboșatu Aurel, Alexoiu Gabriela, Stângaciu Cilica și Urziceanu Viorel care, în perioada premergătoare examenului, au strâns bani de la elevii care se pregăteau să susţină examenul la centrul stabilit în incinta liceului „Ion Bănescu” din municipiul Mangalia.

Cara Veronica a intermediat contactul dintre Amza Gheorghe şi persoanele care strângeau banii de la elevi, a păstrat legătura cu inculpatul Amza Gheorghe pe toată durata desfăşurării examenului de bacalaureat şi l-a ajutat să primească o parte din foloasele remise sub formă de mită.

În schimbul sumelor de bani primite, la data de 5 iulie 2013, inculpatul Amza Gheorghe, președinte al comisiei de bacalaureat, împreună cu Pădureanu Florin, Manoleasa Doina și Stere Otilia Cornelia, membri, respectiv secretară a comisiei de bacalaureat şi Balint Mihaela Valentina, asistent în cadrul comisiei de bacalaureat, au pus la dispoziția elevilor rezolvările subiectelor la proba de chimie, în condițiile în care acestea aveau caracter confidențial.

La data de 26 iulie 2013, la cererea procurorilor, Tribunalul Constanţa a dispus luarea măsurii arestării preventive a inculpatului Amza Gheorghe pe o durată de 29 zile.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata