Breaking news

Procurorul Emilian Eva, cel care l-a anchetat pe Voiculescu, acuzat de luare de mită

loading...

Emilian Eva procurorul care l-a băgat după gratii pe Dan Voiculescu, riscă să îi fie coleg de celulă, afaceristului. Procurorul este acuzat că a șantajat un om de afaceri și l-a constrâns pe acesta să-i vândă unei avocate, care era amanta lui, o casă în Iași, pe suma de 15.000 de dolari, deși aceasta valora 70.000 de dolari.

emilian eva - dna - mitaOmul de afaceri moldovean a depus la DNA,  pe 1 septembrie, o plângere penală pentru luare de mită, şantaj şi abuz în serviciu împotriva lui Emilian Eva, scrie ziarul Adevărul.

“La sfârşitul anului 2002, în luna decembrie, am fost abordat de numita Ciofu Claudia Iuliana, despre care aflasem că este amanta procurorului Eva Emilian, care mi-a comunicat că are cunoştinţă de faptul că în cel mai scurt timp procurorul Eva Emilian urmează să-mi pună sechestru pe casa din Iaşi, strada Ion Creangă, nr. 66, propunându-mi pe un ton ferm să îi vând ei acea proprietate, cu un preţ derizoriu, întrucât dacă nu mă voi conforma o voi pierde în favoarea statului în cadrul urmăririi penale. Am perceput această propunere ca pe o obligaţie absolută, aceasta dându-mi de înţeles că dacă nu voi proceda ca atare procurorul Eva Emilian îmi va face şi mai mult rău. Noi am primit de la cumpărătoarea Ciofu Claudia Iuliana suma de 15.000 de dolari, deşi valoarea case şi a terenului, la data respectivă, era de cel puţin 70.000 de dolari.Am acceptat încheierea acestei tranzacţii temându-mă că procurorul Emilian Eva îmi va face şi mai mult rău decât îmi făcuse, deşi eu eram nevinovat”, spune Anatolie Mărgărint, potrivit Adevărul.

După ce tranzacția imobiliară a avut loc, urmărirea penală din dosarul afaceristului româno-moldovean a fost preluată de colega de birou a lui Emilian Eva, care i-a comunicat că acuzaţiile au fost retrase.

Emilian Eva este cel care a instrumentat dosarul Telepatia, ce viza privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, care a dus la condamnarea la zece ani de închisoare cu executare a lui Dan Voiculescu și confiscarea a unei bune părți din avere.

Emilian Eva este procurorul care a forțat-o pe experta Aurelia Nicolae să umfle din pix, prejudiciul în dosarul lui Voiculescu, estimându-l eronat la suma de 60 milioane de euro.

După ce anul trecut un coleg de breaslă l-a acuzat că l-a anchetat după ce i-a furat iubita, zilele trecute, aceeaşi femeie, Claudia Ciofu, în prezent suspendată din barou, este în mijlocul unui scandal de proporţii în care este implicat şi procurorul Emilian Eva.

În prezent, Emilian Eva lucrează ca procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, el părăsind de bună voie DNA, la începutul lui 2014.

La scurt timp după ce a părăsit DNA, Emilian Eva a intrat în vizorul Inspecţiei Judiciare fiind cercetat „de exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă şi manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu“.

Însă procurorul nu se află pentru prima dată în atenția Inspecției Judiciare. În 2009, Emilian Eva  judecat disciplinar pentru “imixtiune în activitatea altui procuror”. Mai exact, un fost coleg al său de pe vremea când activa la DNA Bucureşti l-a reclamat pentru că l-ar fi rugat să-i înmâneze copii după un raport de constatare dintr-un dosar şi i-a cerut detalii din acest dosar în care ar figura primarul din Dumeşti, Mihai Sabaiduc, cercetat pentru retrocedări dubioase.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata