Breaking news

Procurorii ridică parțial, sechestrul impus la Lukoil, după ce Ponta a criticat decizia

loading...

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a instituit, marți, sechestru pe o altă cantitate de țiței stocată de Lukoil în spațiile de depozitare ale companiei de stat Oil Terminal. Dar tot tot marți, a ridicat sechestrul de pe alte stocuri ale companiei petroliere, cât și de pe conturile firmei pentru a permite repornirea activității la rafinăria din Ploiești. Decizia vine după ce Ponta a criticat decizia sechestrului pe motiv că lasă fără locuri de muncă 3,500 de oameni.

lukoil - sechestru - pontaCompania Lukoil a anunțat marți dimineață că sechestrul instituit pe conturile sale bancare și pe stocurile comerciale de țiței a fost ridicat în urma audierilor de luni, iar rafinăria a început procedurile de pregătire pentru repornire.

Societatea Oil Terminal informează acționarii cu privire la faptul că, în data de 7.10.2014, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a transmis ordonanța prin care dispune ridicarea măsurii asiguratorii a sechestrului asigurator asupra cantităților de 17.618,279 tone țiței deținute de Petrotel Lukoil Ploiești în spațiile de depozitare — tank-uri, conducte de transfer și rezervoare — ce aparțin sau se află în custodia Oil Terminal; aplicarea sechestrului asigurator asupra cantității de 23.817 tone țiței aparținând Petrotel Lukoil Ploiești, existente în spațiile de depozitare ale Oil Terminal Constanța, în valoare de 16.030.270 dolari. În urma audierilor avute în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, audieri desfășurate în ziua de 6.10.2014 măsurile asiguratorii (sechestrul pe conturile bancare și stocurile comerciale de produse ale societății) dispuse în data de 2 — 3.10.2014 au fost ridicate, prin urmare rafinăria Petrotel-Lukoil începe procedurile de pregătire pentru pornirea normală a instalațiilor tehnologice”, informează un comunicat al Oil Terminal, transmis Bursei de Valori București.

Anunțul vine după ce luni, Ponta i-a criticat luni pe procurorii care au dispus sechestrul pe produsele Petrotel Lukoil, susţinând că „nu fugeau cu conductele în Rusia”.

„Procurorul este suveran şi nici nu cred că este foarte interesat că Lukoil are 3.500 angajaţi, că, de exemplu, Oltchim cumpără doar de la Lukoil, că au blocat combustibil pe la Oil Terminal şi la Conpet, că nu ştie procurorul şi nici nu cred că e treaba…sau mă rog, probabil că nu e treaba domniei sale. Ceea ce noi sperăm – nu avem niciun drept să intervenim în anchete şi nici nu ne dorim acest lucru – ne dorim totuşi ca vineri să poată să plătească salariile şi ca activitatea să continue normal, după care, sigur, în urma anchetei penale, să se recupereze prejudiciul şi să fie sancţionaţi oamenii care au încălcat legea. Îmi exprim speranţa ca, fără a interfera în niciun fel în activitatea suverană şi independentă a procurorului, să avem grijă că e vorba de 3.500 oamni şi de nişte interese economice de funcţionare a altor companii extrem de importante şi sper doar în înţelepciunea şi responsabilitatea celor care anchetează de a găsi soluţia legală. Totuşi, aici nu e vorba că am prins pe cineva furând o maşină şi indisponibilizăm maşina, aici să indisponibilizezi conducte…bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România. Dar justiţia este independentă îşi face datoria şi bănuiesc că, dacă se întâmplă ceva rău, cei 3.500 de oameni o să vină la mine, că aşa e cu justiţia. Eu doar sper şi ne dorim să se găsească soluţia legală prin care, pe de-o parte, să fie sancţionaţi cei vinovaţi, să se recupereze prejudiciul fără să aruncăm în aer acea chestie cu “Fiat Justitia Pereat Mundi” (“Să se facă dreptate chiar dacă moare lumea”-n.r.)…eu sper să fie doar cu “Fiat Justitia”, fără să piară şi lumea numai din asta”, a spus premierul Victor Ponta.

Tot marți, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești,  a dispus față de directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, începerea urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani și s-a instituit măsura preventivă a controlului judiciar.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești spune că în dosarul penal nr. 254/P/2014 se efectuează cercetări față de SC Petrotel Lukoil SA Ploiești pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și de spălare de bani cu un prejudiciu estimat de 230 milioane euro.

La data de 06.10.2014, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a dispus înlocuirea măsurilor asigurătorii, prin ridicarea parțială a sechestrului asigurător asupra conturilor bancare, pentru a da posibilitatea SC Petrotel Lukoil SA Ploiești să își desfășoare activitatea curentă în condiții de normalitate cu terții și să plătească drepturile salariale și contribuțiile la bugetul de stat. În cauză au fost extinse măsurile asigurătorii asupra altor bunuri puse la dispoziție de SC Petrotel Lukoil SA Ploiești”, se arată în comunicatul citat.

Ambasada Rusiei a reacționat luni în cazul Lukoil precizând că evenimentele desfăşurate în jurul rafinăriei „Petrotel”, care aparţine companiei petroliere ruseşti „Lukoil”, şi atmosfera creată în jurul acestei situaţii creează îngrijorare.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata