Breaking news

Procedurile de intervenţie în situaţii de urgenţă în România vor fi regândite

loading...
0 6

Tragedia aviatică din 15 decembrie de la Constanța, soldată cu patru morți ca urmare a prăbușirii elicopterului SMURD în lacul Siutghiol, schimbă procedurile de intervenție în situații de urgență.

elicopter smurdMinistrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a declarat, marţi, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul ministerului că procedurile de intervenţie în situaţii de urgenţă vor fi regândite.

„Am decis, și am tot sprijinul Primului-ministru și al Guvernului, să regândim tot ceea ce înseamnă proceduri de intervenție la situații de urgență pentru a asigura eficiență maximă acestui sistem. Am dispus reexaminarea în regim de urgență a procedurilor Departamentului pentru Situații de Urgență și ale tuturor structurilor cu responsabilități imediate în astfel de situații. În acest sens, la nivelul fiecărui județ s-a realizat o analiză a categoriilor de riscuri, în raport de particularitățile acestora și resursele existente pentru intervenție imediată. Toate aceste date vor sta la baza elaborării Concepției Unice de Intervenție a Sistemului Integrat de Acțiune la Situații de Urgență, pe care, la final, o vom prezenta în cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență”, a declarat Gabriel Oprea.

Ministrul de Interne a mai anunțat că în perioada în care elicopterele SMURD vor fi menținute la sol, misiunile de urgență vor fi asigurate de celelalte aeronave din flotila Ministerului Afacerilor Interne, respectiv 2 elicoptere de tip MI 8, 2 de tip MI 17, 2 aeronave IAR 316 B și 1 avion. Și că în caz de nevoie Ministerul de Interne se baza pe capabilitățile Ministerului Apărării Naționale.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență are pregătiți 4.900 de pompieri care pot acționa zilnic, la aceștia adăugându-se o rezervă de aproape 5.000 de angajați.

Poliția Română va avea în misiune aproape 10.500 de polițiști zilnic, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale de orice natură, urmând a asigura ordinea publică la toate evenimentele specifice acestei perioade.

Pe 15 decembrie, angajații ISU Dobrgea au avut timpi de reacție lenți și au intervenit defectuos în operațiunile de salvare a celor patru persoane aflate în elicopterul SMURD prăbușit în lacul Siutghiol. Pompierii au venit cu o barcă pneumatică cu motor, însă pentru că nu au știut să pornească motorul, au vâslit până la locul unde era prăbușit elicopterul. Astfel că primii la locul tragediei au fost doi pescari care au venit cu o barcă cu motor și au scos-o din apă pe medicul SMURD, și mai apoi au adus-o la mal.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata