Breaking news

Primarul din Pitești, Tudor Pendiuc reținut 24 de ore de procurorii DNA

loading...
0 6

Primarul Municipiului Pitești, Tudor Pendiuc, Constantin Scarlat, director general SC CNCD, și Valentin Vișoiu, partener de afaceri al ginerelui lui Băsescu, au fost reținuți joi seară,  pentru 24 de ore de către procurorii DNA.

tudor pendiuc - dnaDupă mai bine de 9 ore de audieri la sediul Direcției Naționale Anticorupție din București, Tudor Pendiuc a fost reținut pentru 24 de ore de către procurori, pe motiv că ar fi luat mită un milion de euro.

Omul de afaceri, Valentin Vișoiu, a fost reținut și el pentru 24 de ore în același dosar, fiind acuzat că l-a mituit pe primarul din Pitești.

Valentin Vișoiu este partener de afaceri cu ginerele lui Băsescu, în dosarul de retrocedare a terenului Brătienilor, pentru care au reușit să obțină o despăgubire de 10 milioane de euro, dar cu acte false.

În același dosar de corupție a mai fost reținut de procurorii DNA și Constantin Scarlat, director general SC CNCD, Florin Barbu, dar și fiica primarului, Ema Pendiuc.

Ema Pendiuc este acuzată de complicitate la luare de mită iar Valentin Vișoiu de complicitate la avut în serviciu și dare de mită.

În urmă cu mai mulţi ani Primăria Piteşti şi primarul Tudor Pendiuc ar fi susţinut şi realizat o asociere între SC Publitrans 2000 SA, firma Consiliului Local, şi două firme private – SC CNCD SA şi SC Girexim Universal SA -, asociere în baza căreia SC Publitrans SA se obliga să pună la dispoziţie baza materială, respectiv clădiri şi terenuri, dar şi personal calificat, iar cele două firme ar fi urmat să pună la dispoziţie 80 de autobuze pentru transport public deţinute în proprietate, fapt prevăzut şi în caietul de sarcini.

Asocierea dintre cele două firme nu a deţinut autobuzele, aşa cum prevedea caietul de sarcini, iar în aceste condiţii Comisia de evaluare a ofertelor din cadrul Primăriei Piteşti ar fi primit date false cu privire la deţinerea autobuzelor cu care asocierea CNCD SA – Girexim Universal SA trebuia să vină ca aport la această asociere.

Oferta asocierii dintre SC CNCD SA şi SC Girexim Universal SA a fost considerată de către comisia de evaluare ca fiind singura care îndeplinea condiţiile de calificare pentru încheierea contractului, deşi asocierea dintre cele două firme nu deţinea autobuzele.

Ulterior încheierii contractului, Consiliul Local Piteşti ar fi alocat de la bugetul local subvenţii de peste 50 de milioane de lei pentru transportul public.

Pentru a gira încheierea şi derularea contractului între firma Consiliului Local şi asocierea dintre cele două firme private, primarul Tudor Pendiuc ar fi primit de la administratorul celor două firme bani şi bunuri, inclusiv o locuinţă într-un cartier rezidenţial din Capitală, spun sursele judiciare citate.

În 27 martie anul acesta Consiliul Local Piteşti a validat, prin vot, un ”Acord formal privind îndeplinirea obligaţiilor de serviciu public stabilit prin Contractul de delegare a serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate în municipiul Piteşti”. Acordul formal prevede continuarea activităţii de transport public de persoane prestată de SC Publitrans şi asocierea CNCD SA – Girexim Universal SA, începând de la 1 martie 2014 pe o perioadă de cel mult doi ani.

Potrivit anchetatorilor care instrumentează dosarul de corupție, mita în acest caz se ridică la un milion de euro.

Toți cinci vor fi duși vineri, la Tribunalul București cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata