Breaking news

Primarul din Iași știa că Oliver Stan vrea să arunce în aer Universitatea, dar SRI și poliția au dormit în bocanci

loading...

Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, susţine că știa de intențiile lui Oliver Stan, întrucât bărbatul își exprimase public, în mod repetat dorința de a arunca în aer Universitatea din Iași.

oliver stanOliver Stan și-a premeditat atentatul de ieri de la Universitatea din Iași, încă cu cinci luni în urmă într-o peşteră din judeţul Suceava, și chiar și-a făcut publică intenția de a arunca în aer universitatea.

Numai că nici primarul din Iași, Gheorghe Nichita și nici SRI sau poliția, nu au întreprins vreo măsură împotriva acestuia.

“De ceva timp, el stătea în judeţul Suceava, unde s-a exprimat de câteva ori că vrea să dinamiteze universitatea din Iaşi. Asta o ştiu din datele anchetatorilor. Cei care au auzit aceste lucruri de la bărbat ar fi trebuit să anunţe mai departe structurile statului. Dacă Poliţia din Iaşi ştia, poate că acest om era monitorizat”, a afirmat Gheorghe Nichita.

Primarul Iaşiului a mai spus că bărbatul a fost amendat în judeţul Suceava pentru port de armă albă şi că a discutat la un moment dat inclusiv cu viceprimarul localităţii Cârlibaba.

“I-a spus viceprimarului că are o misiune pe pământ. S-au găsit acolo unde stătea el şi nişte schiţe şi planuri prin care pregătea detonarea bombei la Iaşi. Deci erau nişte semnale că vrea să fie ascultat. Viceprimarul de acolo trebuia să anunţe mai departe alte instituţii, dacă acest om a venit la el”, a mai spus primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita.

Primarul comunei Cârlibaba, Gabriel Danciu, a declarat marţi că nu este adevărat că Oliver Stan ar fi spus viceprimarului din Cârlibaba că doreşte să detoneze o bombă la Universitatea din Iaşi şi s-a întrebat cum poate primarul Iaşiului, fără probe, să facă o asemenea acuzaţie.

Luni dimineaţă, în jurul orei 9.30, bărbatul a intrat într-o sală de curs a Facultăţii de Electonică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Tehnice din Iaşi, care funcţionează în Corpul A al Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”, unde se aflau patru cadre didactice şi 41 de studenţi din anul al patrulea care susţineau examenul de licenţă. Bărbatul, care avea în spate un rucsac, a început să strige că va detona o bombă, cerând să vină Poliţia.

Bărbatul avea un proiectil de război, de dimensiunea unui pet de 1,5 litri, în jurul căruia a improvizat un trepied cu un cui care să percuteze capsa proiectilului. De asemenea, el ar fi avut într-o geantă un bidon de cinci litri cu benzină, iar în altă geantă ar fi fost găsite trei sticle de 2,5 litri fiecare, pline cu benzină.

Bărbatul ar fi activat din greșeală declanşatorul, dar, deoarece capsa ar fi fost deja utilizată, bomba nu a explodat, însă s-a produs o explozie de mică amploare la dispozitivul de declanşare. Imediat, bărbatul a fost imobilizat de doi studenţi.

Dacă proiectilul folosit de atacator ar fi explodat, amfiteatrul ar fi fost distrus în totalitate şi s-ar fi produs victime.

Proiectilul a fost ridicat din amfiteatru în cursul după-amiezii de către reprezentanţi ai Brigăzii Antitero din cadrul SRI, iar ulterior a fost dus pe un câmp din apropierea comunei ieşene Popricani, unde a fost detonat.

În momentul în care a fost întrebat de ce a comis fapta, bărbatul le-a răspuns jurnaliştilor: “Ca să vină televiziunile”. El le-a mai spus jurnaliştilor că ceea ce a făcut a fost “de la Dumnezeu”.

Managerul Spitalului de Psihiatrie Socola, Lucian Burlea, a declarat că bărbatul are schizofrenie paranoidă şi a fost internat de nouă ori în această unitate medicală, între anii 2006 şi 2013, ultima dată în perioada 14 martie – 1 aprilie.

Bărbatul a scris o carte, “Prima mea luptă”, în care îşi povesteşte viaţa şi relatează experienţele trăite la Spitalul Socola: Mi se oferă doar poziţia socială de bolnav psihic. Cum aş putea oare să lupt împotriva acestei nedreptăţi pe care mi-o face lumea ? (…) Adevărata mea problemă este teama asta de oameni. Am devenit un fel de animal sălbatic care nu suferă sa se apropie de oameni.

Mama tânărului susţine că un profesor universitar a contribuit la boala fiului său.

I-a promis bursă în Viena. A venit acasă, de la doctorat, s-a închis în camera lui şi nu am mai avut cu cine discuta. El a intrat într-o depresie totală, care s-a transformat în timp în boală psihică“, a declarat mama atacatorului.

Oliver Stan a trimis în luna ianuarie o scrisoare către preşedintele Băsescu în care îi scria că: Sunt atât de jos pe scara socială, încât cu greu mă pot numi cetăţean al acestei ţări(…). Sunt nebun, da, e adevărat, dar sunt foarte deştept.

Bărbatul era nemulţumit că nu i se recunosc meritele de către profesorii de la facultate. Oliver a construit sisteme cu microprocesoare și a luat numeroase premii.

Oliver Stan a fost reţinut, în noaptea de luni spre marţi, pentru acte de terorism, iar potrivit procurorilor DIICOT Iaşi, el va fi dus la Institutul de Medicină Legală din Iaşi pentru expertiză psihiatrică.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata