Breaking news

Primarii care refuză să arboreze drapelul României își vor pierde mandatul

loading...

Primarii care refuză să arboreze steagul României, cât și să poarte eşarfei tricolore în situaţiile impuse de lege, își vor pierde mandatul.

tricolorLegea potrivit căreia mandatul unui primar va înceta, înainte de termen, dacă refuză arborarea drapelului naţional, precum şi purtarea eşarfei tricolore în situaţiile impuse de lege, a fost adoptată, cu unanimitate de voturi de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Fostul ministru al Apărării Mircea Duşa, inițiatorul acestei legi, în expunerea de motive scrie că în prezent, nearborarea drapelului naţional şi refuzul primarului de a purta eşarfe tricolore sau purtarea unei eşarfe de alt model se sancţionează cu amendă între 2.500 şi 5.000 lei, însă, măsura nu este suficientă.

“Existenţa unor situaţii în care unele autorităţi şi instituţii publice nu au respectat prevederile legale menţionate, asumându-şi achitarea amenzii prevăzută în lege, demonstrează că măsura incriminatorie nu asigură exigenţa care să îndrepte comportamentul acestora. Se impune astfel o incriminare corespunzătoare a faptelor, de la măsurile pecuniare, la măsura încetării mandatului aleşilor locali care nu respectă prevederile legale”, arată expunerea de motive semnată de Mircea Duşa.

Legea introduce sancţiunea încetării de drept a mandatului, înainte de termen, dacă primarul refuză arborarea drapelului naţional, precum şi purtarea eşarfei tricolore la Ziua Naţională a României, la solemnităţi, recepţii, ceremonii publice şi la celebrarea căsătoriilor, indiferent de locul de desfăşurare a acestora.

Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali va fi transmisă Senatului, care este for decizional.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata