Primăria Alexandria a alocat în 7 ani, 16 miliarde de lei Bisericii Sf. Mina. Preotul nu mai știe câți bani a cheltuit

loading...

De 15 ani de zile, la Alexandria se construiește Catedrala Sfântul Mina, care nici acum nu este finalizată. Deși, atât Primăria cât și Secretariatul de Stat pentru Culte, au alocat anual bani pentru lăcașul de cult. Preotul Nicu Chiriță, cel care păstorește Biserica și se ocupă de ridicarea acesteia, se încurcă în cifre când vine vorba de banii cheltuiți până în prezent.

catedrala sf mina din alexandriaConstruirea Catedralei Sfântul Mina din Alexandria a început în anul 2001 iar proiectantul a evaluat costurile de execuție la 85 miliarde de lei vechi.

În ultimii șapte ani de zile, Primăria Municipiului Alexandria a alocat 16 miliarde de lei vechi pentru ridicarea lăcașului de cult. La care se adaugă alte 20,6 miliarde de lei vechi de la Secretariatul de Stat pentru Culte.

Când vine vorba de sumele cheltuite până acum la ridicarea Catedralei, Preotul Nicu Chiriță se încurcă în cifre și spune când 10 miliarde de lei vechi, când 12 miliarde de lei vechi, adică la jumătate față de banii primiți de la bugetul de stat.

Construirea Catedralei a început în anul 2001. Devizul general al Catedralei este de 85 miliarde lei vechi. Partea de rezistență este finalizată și noi sperăm ca în 2016 să o finalizăm la roșu. Până acum s-au cheltuit în jur de 10-12 miliarde lei vechi pentru construirea lăcașului de cult. În acest moment, din cauza vremii, nu lucrează nimeni la biserică”, a declarat Preotul Nicu Chiriță pentru exclusivNEWS.ro.

Preotul Nicu Chiriță a precizat că în prezent nu mai are niciun ban pentru a continua lucrările, întrucât a cheltuit toate fondurile alocate de Primăria Municipiului Alexandria și Secretariatul de Stat pentru Culte.

Însă că sumele primite de Biserică de la Primărie și Secretariatul de Stat pentru Culte, sunt mult mai mari decât cele precizate de preot ca fiind deja cheltuite.

Mai exact, potrivit datelor furnizate exclusivNEWS.ro de Primăria Municipiului Alexandria, în perioada 2008-2014, Catedrala Sf. Mina a primit 1,616, 379,48 lei, adică peste 16 miliarde de lei vechi.

În timp ce Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat bisericii, în perioada 2007 și 2014, suma de 20,6 miliarde de lei vechi. Adică un total de 3.676.379.48 lei noi. Sumele sunt parțiale întrucât inițial informațiile erau că în 2008 a început construirea Catedralei.

exclusivNEWS.ro a solicitat vineri, Primăriei Alexandria să precizeze dacă în perioada 2001-2007 a alocat bani pentru biserică și în ce sume. Până la ora publicării știrii, nu am primit un răspuns de la Primărie.

Însă, și în baza informațiilor deținute până acum, Biserica a primit doar de la Primărie și Culte minim 36,77 de miliarde de lei vechi. Iar în baza spuselor preotului Nicu Chiriță, cum că s-ar fi cheltuit 10-12 miliarde lei vechi, nu ies la calcul circa 25 de miliarde de lei vechi!!!

alocari bugetare biserica sf maina alexandria

Preotul a spus că în 2012, Primăria i-ar fi dat 8 miliarde de lei vechi la final de an și pentru că nu a avut timp să cheltuiască toți banii, în primăvara lui 2013, Curtea de Conturi l-a obligat să returneze Primăriei 3-4 miliarde de lei, rămași necheltuiți. Preotul a spus că nimeni de la Primărie nu i-ar fi spus că trebuie să cheltuiască toți banii primiți în anul în care au fost alocați, în caz contrar este obligat să-i returneze.

Întrebat de ce nu coincid cifrele furnizate de Primăria Alexandria cu cele indicate de el că le-ar fi cheltuit, vicarul eparhial Nicu Chiriță a precizat că în cursul zilei de sâmbătă, 17 ianuarie 2015, va reveni cu precizări exacte legate de sumele de bani cheltuite la biserică.

Biserica are o suprafață de circa 1000 de metri pătrați, iar când va fi gata poate adăposti în interior circa 1000 de persoane.

Preotul Nicu Chiriță a precizat că Biserica va avea un sistem de ventilație modern și un sistem de încălzire prin pardoseală. Dar și o clopotniță monumentală, Casă Parohială Multifuncțională și pentru asistență socială. Dar și un aghiasmar și o capelă mortuară. Toate aceste anexe realizându-se în jurul Catedralei pe terenul de 3500 m pătrați cesionat de Primăria Municipiului Alexandria pentru o perioadă de 49 de ani.

Nicu Chiriță mai este preot paroh și la Biserica Sfinții Apostol Petru și Pavel din municipiul Alexandria.

După ce vom primi informațiile suplimentare de la preotul Nicu Chiriță, dar și de la Primăria Alexandria și de la Secretariatul de Stat pentru Culte, exclusivNEWS.ro va continua această anchetă jurnalistică pentru a vedea ce sume de bani s-au alocat de la bugetul de stat pentru construirea Catedralei Sfântul Mina din Alexandria și de ce aceasta nu este gata la 15 ani de la debutul lucrărilor.

1113 2
loading...
2 Comentează știrea

Lasă un comentariu

*

*

  • scarlat
    16 January 2015 at 22:55 -

    chiritza la puscarie! traiasca paul nanian!

  • Felicia teodorescu
    17 January 2015 at 21:07 -

    Nimic mai mult decat o disperata incercare de defaimare a unui om minunat, iubit de sute de credinciosi! Sugerez paginii “Exclusiv News” sa ne ofere noua, cititorilor, ceva stiri consistente, nu simple baliverne.