Breaking news

Președintele României, Klaus Iohannis, primit de Donald Trump la Casa Albă

loading...

Klaus Iohannis a fost primit vineri, la Casa Albă, în Biroul Oval, de către Președintele SUA, Donald Trump. Cei doi șefi de stat au purtat o discuție de circa o oră după care au susținut o declarație de presă comună la Casa Albă.

iohannis - donald trumpPremieră pentru un șef de stat din România. Iohannis este primul Președinte al României care susține o conferință de presă comună cu Președintele SUA.

Președintele Iohannis a semnat în cartea de onoare, a avut convorbiri tete-a-tete și oficiale cu președintele SUA și a susținut o declarație de presă comună cu omologul său american.

Este o onoare să primesc un prieten atât de bun al Americii la Casa Albă. Poporul român şi cel american au foarte multe în comun, relaţia dintre cele două state se întinde de peste un secol, dar azi sărbătorim parteneiratul nostru strategic care a început cu 20 de ani în urmă. Vizita dvs vine într-un moment important, pentru toate naţiunile responsabile din lume. România e un membru important al coaliţiei contra ISI, al patrulea contributor cu trupe în Afganistan. 23 dintre cetăţenii voştri au plătit preţul şi SUA onorează sacrificiul lor. Recunosc puterea de conducere a lui Klaus Iohannis şi că România a decis să crească contribuţia bugetului apărării. Sperăm că şi celelalte state din NATO vor urma exemplu României şi că îşi vor îndeplini partea financiară. Datorită acţiunilor noastre banii încep să vină la NATO, alte state încep să realizeze că a venit timpul să îşi respecte obligaţiile. Împreună putem face faţă provocărilor din lume. Apreciez eforturile pentru lupta contra corupţiei şi apărarea statului de drept, mediu în care investiţiile pot înflori, abia astept să înflorim aceste legături economice şi culturale dintre noi. Românii au făcut contribuţii foarte importante, printe ele premiul Nobel lui Elie Wiesel, săptămâna aceasta comunitatea evreiască din SUA i-au acordat preşedintelui Iohannis înaltă distincţie pentru munca sa. Viitoarele relaţii dintre România şi SUA sunt luminoase, vă mulţumesc pentru conducerea dvs şi că aţi venit aici, abia aştept să întărim relaţiile cu poporul dvs, relaţia a fost bună dar acum e mai puternică ca niciodată”, a declarat Trump.

Președintele Iohannis a semnat în cartea de onoare, a avut convorbiri tete-a-tete și oficiale cu președintele SUA și a susținut o declarație de presă comună cu omologul său american.

“Toată lumea este îngrijorată, dar a fi îngrijorat ar trebui să te ducă către la a fi pregătit, așa că trebuie să fim foarte clari și foarte deschiși dacă vorbim despre Rusia. În opinia mea, avem nevoie de dialog, dar pe de altă parte avem nevoie de ceea ce noi toți am decis la NATO — o descurajare a Rusiei. Un dialog ar trebui să ducă către o soluție fezabilă”, a spus șeful statului, la Washington, la conferința de presă comună cu omologul său american, Donald Trump, întrebat dacă acțiunile Rusiei ar trebui să creeze îngrijorare.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că cel mai probabil România și SUA vor avansa în ceea ce privește chestiunea vizelor acordate românilor pentru a călători în Statele Unite ale Americii.

Am menționat acest aspect. L-am menționat și în timpul altor întâlniri, pentru că este important pentru noi, este important pentru românii care vor să vină în Statele Unite. Tot mai mulți oameni vin din România în Statele Unite, unii vin ca turiști, unii vin pentru afaceri, iar cei care vin pentru afaceri ar trebui încurajați. Problema vizelor ar putea fi important să o discutăm și probabil că vom avansa în această privință”, a spus Iohannis, la conferința de presă comună cu omologul său american, Donald Trump, susținută la Washington.

Și președintele Donald Trump a afirmat că “în mod cert” această chestiune va fi discutată.

“Nu am discutat, dar în mod cert vom discuta”, a declarat președintele SUA.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri, că i-a plăcut declarația omologului său american, Donald Trump, cu privire la împărțirea cheltuielilor în NATO, motivând că aceasta este cea mai puternică alianță de pe pământ și trebuie păstrată la fel.

Iohannis se află de mai multe zile în vizită în SUA, el întâlnindu-se deja cu şeful CIA şi cu congresmani americani, iar întrevederea cu Trump a fost precedată de întâlnirea cu secretarul de Stat Rex Tillerson.

loading...
1 Comentariu
  1. Liviu spune

    Nu e nici o bucurie ca suntem SLUGILE AMERICANILOR ! 🙁

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata