Breaking news

Crin Antonescu cere rediscutarea în Parlament a legii Codului Penal

loading...

Crin Antonescu vrea rediscutarea Codului Penal în Camera Deputaților și cere lui Valeriu Zgonea să o repună pe ordinea de zi, dacă nu a trimis-o deja la Președinte, spre promulgare.

crin antonescuCriticile vehemente venite din partea lui Băsescu, a analiștilor politici și îngrijorările exprimate de ambasadele occidentale, l-au determinat pe Crin Antonescu să ceară rediscutarea legii Codului Penal. Șeful Senatului recunoaște că nu a fost informat complet despre modificările aduse la Codul Penal și de aceea vrea ca legea să fie rediscutată și reaprobată în Parlament.

”Poziția de principiu, pe care am prezentat-o ieri, se menține, dar trebuie să admit că informațiile pe baza cărora eu a comentat și am făcut acele declarații ieri erau incomplete. Am pornit de la premisa și de la convingerea, conform informațiilor pe care le-am avut din seara de marți și din ziua de ieri, că acest pachet de modificări la Codul Penal, deși scot parlamentarii și demnitarii, în general din categoria funcționarilor publici, ceea ce este corect și ceea ce trebuie făcut, îi mențin totuși, cu certitudine, într-o zonă în care pot fi anchetați, trimiși în judecată, condamnați pentru încălcarea diverselor legi, că nu sunt prin aceste modificări în niciun fel plasați într-o zonă de imunitate suplimentară sau că sunt, cu atât mai grav, într-o anumită lectură sau în orice lectură a modificărilor scoși în afara răspunderii pentru anumite tipuri de infracțiuni. Trebuie să admit, deși nu-mi face nicio plăcere, dar acesta este lucrul corect, că nu am fost suficient și complet informat. Informarea de care am beneficiat eu din partea unor colegi ai mei a fost incompletă. Eu îmi asum întreaga responsabilitate pentru că sunt liderul Partidului Național Liberal, sunt co-președinte al Uniunii Social Liberale și, ca atare, pentru lipsa suficientă de informare sau de informare completă, îmi asum răspunderea în exclusivitate.”, a spus Crin Antonescu.

Președintele Senatului îi cere colegului său, Valeriu Zgonea să repună în dezbaterea Camerei, Codul penal: Eu îi propun, îi fac o sugestie președintelui Camerei, domnul Valeriu Zgonea, ca în cazul în care nu a semnat, nu a formalizat legea votată în plenul Camerei Deputaților și dacă Regulamentul Camerei permite, nu mai știu care este actuala configurație, să o repună în discuție în plenul Camerei Deputaților, pentru o discuție transparentă, deschisă, amănunțită, cu argumente, pentru că încă o dată o spun: Da, anumite categorii de demnitari, demnitarii toți, în general, nu sunt funcționari publici și nu putem rămâne în această chestiune neclară. Pe de altă parte, să adăugăm sau să menținem toate articolele care mențin răspunderea tuturor categoriilor de demnitari în fața tuturor legilor despre care vorbim.

Antonescu a precizat faptul că: Dacă acest lucru nu mai este posibil sau dacă domnul președinte Zgonea nu este de acord cu sugestia mea, pentru că e o sugestie perfect colegială, nu are cum să fie altfel, atunci, în momentul în care proiectul va fi trimis, că presupun că va fi trimis, înțeleg de la președinte că va fi trimis la reexaminare, voi propune parlamentarilor Partidului Național Liberal, deputaților Partidului Național Liberal să respingă prin vot toate acele modificări care s-au adus și care pot fi interpretate în sensul unei superimunități.

Vineri, la ora 12, Antonescu a convocat o ședință a Biroului Politic pentru a discuta, pentru a propune și pentru a lua eventual o decizie cu forță politică imperativă pentru toți deputații Partidului Național Liberal cu privire la votul pe legea codului penal.

Crin Antonescu a ținut să precizeze faptul că: Nu am  intenționat niciodată să protejăm pe nimeni. N-am avut la nivelul USL niciun fel înțelegere sau decizie în acest. Nu am făcut și nu facem niciun fel de joc și sunt absolut convins că și aceste evenimente care s-au petrecut marți în Cameră sunt de natură să-mi întărească, de pildă, convingerea, așa cum propuneam la proiectul de reformare a activității Senatului, că e foarte bine, pentru ordinea și transparența lucrărilor parlamentare, să existe un raportor la un proiect, pentru că în acest moment, apropo de aceste modificări la Codul Penal, noi nu știm, repet, o spun ca senator, nu știm foarte exact cine a asumat acest proiect.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata