Breaking news

Președintele Franței, François Hollande, în vizită oficială de stat în România

loading...

Preşedintele Republicii Franceze, François Hollande a fost primit marți, cu onoruri militare la Palatul Cotroceni din București, în cadrul unei în vizite oficială de stat în România, timp de două zile, la invitaţia Preşedintelui României, Klaus Iohannis.

iohannis-francois_hollande François Hollande a fost așteptat pe platoul oficial de la Palatul Cotroceni de Klaus Iohannis.

După intonarea imnurilor celor două state, președintele Franței a dat onorul Regimentului de Gardă și Protocol.

Anterior, Francois Hollande a depus o coroană de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut din Parcul Carol din Capitală.

Tot marți, cei doi șefi de stat vor merge la Centrul de Cercetare ELI-NP din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” de la Măgurele, unde vor vizita Camera de Control Laser și vor participa la deschiderea evenimentului economic “Parteneriatele franco-române de viitor”.

Francois Hollande va vizita, alături de premierul Dacian Cioloș, fabrica de elicoptere Airbus România. Liderul de la Palatul Elysee are programat și un prânz oficial alături de premierul român. La sfârșitul zilei, Klaus Iohannis va oferi un dineu de stat.

Ultima vizită de stat a unui președinte francez la București a fost cea a lui Francois Mitterrand în 1991.

Potrivit Administrației Prezidențiale obiectivul comun al vizitei îl constituie dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic româno-francez și continuarea dialogului bilateral substanţial, politic şi sectorial, în cadrul oferit de Foaia de parcurs aferentă Parteneriatului. O atenție deosebită va fi acordată în cadrul vizitei dimensiunii economice, Franţa fiind al patrulea partener comercial al României și al cincilea investitor în ţara noastră. De asemenea, va fi inaugurată, de către cei doi Preşedinţi, pregătirea concretă a Sezonului cultural încrucișat, proiectul comun prin care se va marca, în Franța și în România, Centenarul creării României Moderne (1918 – 2018).

Un subiect foarte important al discuţiilor va fi relansarea proiectului european, inclusiv în pregătirea reuniunii informale în format UE-27, care va avea loc la Bratislava, la 16 septembrie a.c. Preşedintele României va sublinia importanța unei cooperări întărite între România și Franța pe această temă şi va prezenta viziunea României privind consolidarea Uniunii Europene, pentru a fi mai eficientă, mai pragmatică, mai sigură, orientată spre rezultate concrete şi mai aproape de cetăţenii europeni, precum şi domeniile concrete pe care ar trebui concentrată acțiunea în acest scop în perioada următoare.

Alte subiecte care vor fi discutate în cadrul consultărilor vor privi, printre altele, securitatea internă a UE / funcţionarea spaţiului Schengen, cooperarea în combaterea terorismului şi în domeniul securităţii, inclusiv în cadrul NATO, în contextul deciziilor Summitului de la Varșovia, evoluțiile din Vecinătatea Estică și Sudică.

În cadrul vizitei, cei doi oficiali vor vizita împreună Centrul de Cercetare Infrastructura Luminii Extreme – Fizică Nucleară (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics / ELI-NP) de la Măgurele şi vor deschide evenimentul economic „Parteneriatele franco-române de viitor”, în prezenţa a numeroşi oameni de afaceri români şi francezi.

Vizita de stat în România a Președintelui Republicii Franceze, domnul François Hollande

  • ora 09:00 Palatul Cotroceni, Platoul de Ceremonii– Ceremonia primirii oficiale (oportunități de imagine pentru toți jurnaliștii acreditați);
  • ora 09:14, Palatul Cotroceni, Holul de Onoare – Fotografia oficială (oportunități de imagine pentru toți jurnaliștii acreditați);
  • ora 09:16, Palatul Cotroceni – Convorbiri tête-à-tête (oportunități de imagine pentru cameramanul și fotograful oficiali);
  • ora 09:45, Palatul Cotroceni, Sala de Consiliu – Convorbiri oficiale (oportunități de imagine pentru toți jurnaliștii acreditați);
  • ora 10:30, Palatul Cotroceni, Sala Unirii – Declarație de presă comună (oportunități de imagine pentru toți jurnaliștii acreditați);
  • ora 11:25, Centrul de Cercetare ELI-NP din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Măgurele, județul Ilfov – vizitarea Camerei de Control Laser (oportunități de imagine pentru cameramanul și fotograful oficiali);
  • ora 12:00, Sala de Experimente, Centrul de Cercetare ELI-NP din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Măgurele, județul Ilfov – Participare la deschiderea evenimentului economic intitulat „Parteneriatele franco-române de viitor” comună(oportunități de imagine pentru toți jurnaliștii acreditați).
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata