Breaking news

Preotul român Vladimir Ghika, beatificat de Vatican la Romexpo

loading...

Aproximativ 10.000 de persoane au participat sâmbătă, la Romexpo, în București, la slujba de Beatificare a preotului român, Vladimir Ghika.

vladimir ghicka beatificatBeatificarea  Monseniorului Vladimir Ghika, considerat  prinţ şi preot român, a avut loc sâmbătă, 31 august 2013, la Rompexo, în prezenţa cardinalului Angelo Amato, trimisului special al  Papei Francisc.

Vladimir Ghika s-a născut în ziua de Crăciun a anului 1873 la Constantinopol în familia de principi care a dat Moldovei şi Valahiei zece domnitori.

În 1923 este hirotonit preot la Paris, unde şi lucrează pentru străinii şi săracii din Villejuif. Tot în favoarea lor a întemeiat şi Comunitatea Sfântului Ioan la Auberive.

Din 1939 revine în România unde rămâne şi după 1947, deşi ştia că  îşi riscă viaţa rămânând în regimul comunist proaspăt instalat.

Pentru că Arhidieceza Catolică nu avea la acea vreme un episcop oficial, care să ţină legătura cu Vaticanul, Vladimir Ghika l-a ajutat pe episcopul neoficial de atunci să corespondeze cu Papa. Securitatea a aflat de acest lucru şi Vladimir Ghika a fost arestat pe stradă în 1952, când mergea la un bolnav. A fost condamnat în 1953, iar pe 16 mai 1954, după un an de chinuri şi bătăi bestiale, a murit în infirmeria închisorii de la Jilava.

Procesul  beatificării şi canonizării a început în 2002, iar  martiriul lui Vladimir Ghika a fost recunoscut de Papa Francisc  la 27 martie 2013. Dosarul complet pentru beatificare a fost înaintat la Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor pe 2 februarie 2012.

La ceremonia solemnă, alături de peste 8.000 de credincioşi, 200 de preoţi, 20 de episcopi şi 3 cardinali, au luat parte  şi reprezentanţi ai altor culte religioase din România, reprezentanţi ai Casei Regale a României şi alţi nobili, membri ai Corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.

„Pentru a deveni sfânt trebuie ca după beatificare să se întâmple o minune prin mijlocirea lui. Această minune este un fel de minune semnată de Dumnezeu. De la beatificare până la sfinţire poate să treacă câţiva ani, cum a fost în cazul Papei Ioan Paul al II-lea, sau mult mai mulţi ani, cum este cazul Fericitului Ieremia Valahul care a fost beatificat în 1983, dar nu a devenit sfânt nici acum”, a spus preotul Francisc Ungureanu, preotul care din 2002 încoace a făcut toate demersurile ca Vaticanul să aprobe beatificarea.

Vladimir Ghika creat primul serviciu de ambulanţă din România în timpul răscoalei ţăranilor din 1907. A înfiinţat primul dispensar gratuit din România, la Bucureşti. Dispensarul, cu numele Bethleem Mariae, a fost inaugurat la 20 iunie 1906. A înfiinţat la Bucureşti Sanatoriul Sf. Vincenţiu de Paul, condus de călugăriţele din ordinul Fiicele carităţii ale Sfântului Vincenţiu de Paul. După 1948, când activitatea socială a Bisericii Catolice a fost suprimată, sanatoriul a fost naţionalizat. Actualmente, în clădire funcţionează Spital Parhon.

Vladimir Ghika a murit în închisoarea comunistă de la Jilava, la 16 mai 1954, la vârsta de 80 de ani, nerenunţând nicio clipă la credinţa lui în Hristos, în ciuda bătăilor crunte şi a terorii la care a fost suspus în perioada 1952-1954 de către comunişti.

Arestarea lui a avut loc în plină stradă, în timp ce se îndrepta spre un bolnav.  Vladimir Ghika este primul preot biritual, care a slujit atât în ritul catolic, cât şi în cel ortodox.

Vladimir Ghika este cel de-al treilea preot al Bisericii Catolice din România care va fi beatificat. Înaintea lui au fost beatificaţi  episcopii Szilárd Bogdánffy (mort în închisoarea de la Aiud în 1953 şi beatificat în 2010) şi János Scheffler (mort în închisoarea de la Jilava în 1952 şi beatificat în 2011). Însă, beatificarea Monseniorului Vladimir Ghika este prima care are loc la Bucureşti.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata