Breaking news

Premierul Victor Ponta vrea anchetă parlamentară pentru pământul cumpărat de Băsescu cu ajutorul DNA

loading...

Parlamentul României va ancheta achiziția de teren agricol făcută de fiica lui Băsescu, în județul Călărași, cu ajutorul procurorului DNA, Lucian Papici.

basescu teren agricolTranzacția imobiliară făcută de Ioana Băsescu prin achiziția a 300 de hectare de teren agricol în comuna Nana, din județul Călărași, pentru tatăl său, va fi controlată de o Comisie parlamentară.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, după o întâlnire cu grupurile PSD, că a discutat despre constituirea a două comisii de anchetă pentru retrocedările din Ardeal şi implicarea unor instituţii ale statului în achiziţionarea de terenuri pentru persoane private, el menţionând “Cazul Călăraşi”.

Mai exact, premierul a făcut referire la terenul cumpărat de Ioana Băsescu cu ajutorul procurorului DNA, Lucian Papici dar și a consilierului prezidențial, Adrian Rădulescu.

Ponta a precizat că este dreptul Parlamentului să ancheteze, prin comisii, teme care i se par importante.

Mihai Gâdea a prezentat în ediţia de duminică a emisiunii “Sinteza zilei” un document incendiar care demonstrează faptul că Băsescu folosește DNA în interes personal, pentru afaceri de familie.

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a trimis Ministerului Public, Parchetului, dar şi procurorului şef secţie Lucian Papici, un document cu informaţii despre mai multe fonduri funciare din România. Printre ele se află şi Comisia locală de fond funciar Nana, localitatea în care familia Băsescu a devenit proprietară.

Documentul emis de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor vine ca răspuns la o adresă a procurorului Lucian Papici din martie anul acesta, care ar fost poate interesat să afle cum stau lucrurile la Nana.

Băsescu a confirmat vineri seară, într-o declarație de presă, susținută la Cotroceni, că el și-a pus fiica să cumpere terenul. Și chiar să ceară un milion de euro credit de la CEC, întrucât, el nu îndeplinea condițiile de creditare: Vreau să vă spun că tot ce a dat Ioana, fiica mea, în comunicatul de ieri este absolut corect. Vreau să confirm că eu am convins-o să facă acest lucru pentru că mi-am dorit eu să cumpărăm pământ. Creditul cu care s-a cumpărat pământul este luat de Ioana pentru că am încercat să-l iau eu şi, din cauza veniturilor, banca nu mă putea finanţa la o asemenea sumă. Singura din familie care a avut veniturile care să permită finanţarea a fost Ioana, datorită veniturilor ca notar, care au fost chiar la limită pentru a putea obţine un credit pe 30 de ani, un credit ipotecar. Deci, cu salariul unui preşedinte nu poţi să obţii un credit cu care să cumperi 291 de hectare de pământ. Nu poţi. Bun. A mai fost o treabă, că fiind credit ipotecar, deci pe termen lung, de 30 de ani, problema este şi ce vârstă ai. Te întreabă băncile şi când constată că ai 62 de ani, în afară de problema venitului e şi problema: dar cine plăteşte dacă se întâmplă ceva? Şi atunci Ioana a fost, şi din punct de vedere venituri, şi din punct de vedere vârstă, omul potrivit să facă acest credit care e făcut cu dobândă la nivelul pieţei.

Președintele a ținut să precizeze faptul că a făcut o super afacere cu pământul întrucât l-a luat la un preț mult mai mic decât a fost evaluat acesta de către experții băncii.

După care, Băsescu a mărturisit că: Îmi doresc mult ca în foarte scurt timp să reuşesc să-l trec pe numele meu pentru că eu vreau să fiu fermierul, v-am anunţat de multă vreme că îmi doresc acest lucru şi nu văd nimic rău.

Lunar, Ioana Băsescu plătește o rată la CEC Bank de 30.266 de lei pentru creditul agricol luat ca să-i cumpere teren tatălui ei. Numai că subvenția anuală, primită de la Uniunea Europeană și cea de la statul român, în cuantum de 260 euro pe hectar, îi ajunge Ioanei Băsescu să plătească zece rate lunare, din cele 12 cuprinse într-un an calendaristic.

Terenul agricol a fost cumpărat în comuna Nana din Județul Călărași, are o suprafață de 291 hectare și a fost dat în arendă.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata