Breaking news

Ponta spune că factura la energie va crește cu 50% pentru că Băsescu refuză să promulge legea

loading...

Scandal între Palatul Victoria și Cotroceni. Ponta spune că factura la energia electrică se va scumpi cu 50% din cauza refuzului lui Băsescu de a promulga legea privind certificatele verzi.

ponta - basescu - bugetPonta l-a acuzat miercuri, pe Băsescu, în declarația de presă susținută la Palatul Victoria, că din cauza atitudinii sale factura la curent electric ar putea să crească cu 50%.

Traian Băsescu a dezinformat opinia publică vizavi de actul normativ al proiectului de lege care reglementează această situaţie. Aici este vorba despre interesele fiecărui consumator casnic din România. Pe de altă parte, este vorba despre interesele preşedintelui României şi ale unor companii private de a obţine mai repede profiturile şi recuperarea investiţiilor pe care le-au făcut în energie regenerabilă. Dacă facem cum zice preşedintele Băsescu, toate facturile se măresc cu 50% pentru zona industrială – şi vreau să-mi anunţ solidaritatea totală cu angajaţii de la Alro, Sidex şi alte companii – dar şi pentru consumatorul casnic, tot cu 50%“, a spus premierul.

Victor Ponta a anunțat că Guvernul va emite o nouă ordonanţă privind reducerea cotei de certificate verzi dacă preşedintele Traian Băsescu refuză în continuare să promulge Legea.

Soluţia este să trecem peste preşedinte şi să apărăm industria şi consumatorii români, eventual printr-o nouă ordonanţă dacă domnia sa refuză în continuare promulgarea legii“, a spus Ponta, în şedinţa de guvern.

Băsescu a declarat, marţi, că Legea certificatelor verzi este în Parlament şi a fost retrimisă pentru că trebuia să vină un aviz de la Comisia Europeană, precizând că nu are nimic împotrivă să fie promulgată imediat ce sunt îndeplinite toate procedurile.

Asociaţia Industriei Fotovoltaice din România a transmis, miercuri, un comunicat, în care arată că certificatele verzi au fost reduse prin Hotărârea de Guvern 994/2013 care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2014 şi că, pe cale de consecinţă, de aproximativ trei luni, proiectele solare, eoliene si hidro intrate în sistem dupa 1 ianuarie 2014 beneficiază deja de un număr redus de certificate verzi (3 certificate verzi pentru energia solară, 1,5 certificate verzi pentru energia eoliană şi 2,3 certificate verzi pentru energia hidro până în 10 MW).

În comunicat se mai arată că Legea de aprobare a fost trimisă de preşedinte la Curtea Constituţională, deoarece nu s-a procedat în conformitate cu tratatele Uniunii Europene, fapt ce ar expune România la proceduri de infringement, şi că legea contestată nu are nicio legătură cu reducerea numărului de certificate verzi.

Sindicatele din industrie protestează miercuri la Curtea Constituţională şi joi în Piaţa Victoriei, pentru a cere soluţionarea urgenţă a ordonanţei de urgenţă privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxării energiei electrice şi a liberalizării rapide a preţului la gaze naturale.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata