Ponta și Iohnnis s-au prins în horă la Iași de Ziua Micii Uniri

loading...

Președintele României Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta s-au prins sâmbătă, în Hora Micii Uniri în cadrul evenimentelor organizate la Iași, pentru a marca 156 de ani de la Unirea Principatelor Române.

ponta - iohannis - iasiEvenimentele de marcare a 156 de ani de la Mica Unire, au început sâmbătă dimineață în jurul orei 9.00, în prezența a circa 6000 de oameni, a Președintelui României, a premierului, a miniștrilor și a autorităților locale și județene, dar și a Mitropolitului Moldovei Teofan și a Episcopului Petru Gherghel.

Pe scena de la Iaşi, Iohannis s-a aşezat între şeful Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței şi primarul oraşului Gheorghe Nichita salutându-l pe premier şi pe miniştrii Daniel Constantin, Eugen Teodorovici, Sorin Cîmpeanu, la sosire.

Slujba a fost urmată de discursurile mitropolitului Teofan, primarului Gheorghe Nichita, preşedintelui Consiliului Judeţean Cristian Adomniţei şi premierului Victor Ponta.

Premierul Ponta a avut parte de o serie de huiduieli la începutul discursului său, care a fost unul scurt.

Aş vrea ca în fiecare an, în 24 Ianuarie, să aduc un omagiu Iaşiului şi Moldovei, celor care în urmă cu peste 150 de ani şi de atunci încoace au sacrificat interesele locale pentru ideea de unitate. Faptul că în acest an, pentru prima dată, Parlamentul României a recunoscut prin lege ziua de 24 ianuarie ca sărbătoare naţională este doar una din reparațiile morale pe care Iașiul şi Moldova le merită şi cred că datoria Bucureștiului şi a restului ţării, pentru Iaşi şi pentru Moldova, mai are încă foarte mult de a fi achitată, de a fi plătită, de a fi realizată. Cred că toate eforturile prin care Iașiul, Moldova primesc o parte din ceea ce au dat României sunt justificate cu atât mai mult cu cât parteneriatul pe care îl are cu Chişinăul şi Cernăuţiul este în îndeplinirea aspirațiilor noastre naționale şi europene. Vă urez dumneavoastră şi tuturor ca, nu numai în 24 Ianuarie şi 1 Decembrie, ci în fiecare zi a anului, să vă gândiți că uniți suntem mai puternici şi că dezbinarea este singurul nostru mare duşman. Vă mulţumesc. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, a spus Ponta.

În timp ce Preșdintele Iohannis a spus: Am venit, astăzi, aici, la Iaşi, în această zi importantă pentru naţiunea noastră, cu gândul la momentul istoric săvârşit acum 156 de ani, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei şi al Ţării Româneşti. Este o mare bucurie pentru mine să revin la Iaşi, capitala Unirii, un centru simbolic al românităţii şi un reper al spiritualităţii noastre. Pentru prima dată, români din ţară şi de pretutindeni, marcăm cu toţii Unirea Principatelor Române ca sărbătoare naţională. Este momentul să ne amintim că acest reper fundamental al existenţei noastre s-a realizat în timpuri istorice complicate. Unirea a fost, în definitiv, un act de mare abilitate politică. Recunoştinţa noastră este cu atât mai mare fiindcă am avut de-a face cu lideri vizionari, cu oameni vrednici care au înţeles că a-ţi servi ţara înseamnă, înainte de toate, asumarea cu mare responsabilitate a unor importante idealuri. Dragi români, Cu gândul la marii noştri înaintaşi şi la domnul Unirii, Alexandru Ioan Cuza, cred că cea mai importantă lecţie a evenimentului de acum 156 de ani este puterea solidarităţii, priceperea de a construi un consens în jurul unui ideal naţional. Au existat atunci voci, şi nu puţine ori neînsemnate, care au afirmat că Moldova a fost sacrificată şi o bună bucată de vreme mulţi oameni nu s-au împăcat cu această idee. Dragi români, Suntem la Iaşi, cel mai mare oraş de la graniţa de răsărit a Uniunii Europene. Însă la numai 150 de kilometri, dincolo de Prut, sunt fraţii noştri din Republica Moldova. Gândurile noastre se îndreaptă şi către ei, pentru că ne leagă nu doar comuniunea de istorie, ci şi de aspiraţii. Nu doar trecutul şi moştenirea lui, ci şi viitorul, în sensul apartenenţei la spaţiul comun european. Doresc tuturor românilor să privească această zi cu bucurie, cu încredere în forţele proprii şi în România!  Aşa să ne-ajute Dumnezeu!

După care, celebrarea celor 156 de ani de la Unirea Principatelor i-a adus la Iași, în aceeaşi horă pe Iohannis şi Ponta, care s-au prins alături de ieșeni, miniștri și membrii de partid.

Ponta şi Iohannis s-au întâlnit o jumătate de oră mai târziu, în curtea Mitropoliei pentru a lua masa şi a avea câte o discuţie cu IPS Teofan.

Primăria Iași a organizat pe strada Lăpuşneanu, pe traseul dintre Piaţa Unirii şi Mitropolie, o masă tradiţională, pentru care s-au pregătit 5.000 de porţii de fasole cu cârnaţi şi vin fiert.

887 0
loading...
No Comment

Lasă un comentariu

*

*