Breaking news

Victor Ponta neagă dezvăluirile făcute de Wikileaks

loading...

Victor Ponta refuză să vorbească despre documentele clasificate trimise de acesta în SUA, și declasificate și  publicate de Wikileaks. Premierul a spus că el nu a trimis nimănui nicio scrisoare.

victor ponta - wikileaksÎntrebat dacă este adevărat că ar fi trimis o scrisoare referitoare la o posibilă alianţă între PSD şi PNL, Ponta a explicat că el nu a trimis nicio scrisoare nimănui şi a cerut să fie lăsat în pace.

Nu am trimis nicio scrisoare nimănui, ce treabă am eu cu Wikileaks, vă rog eu frumos, hai să închidem subiectul”, a replicat premierul Victor Ponta.

Ponta era de părere în noiembrie 2008, înaintea alegerilor parlamentare, că formarea unui guvern PSD-PNL era imposibilă la acel moment, cu excepţia situaţiei în care ar fi fost suspendat Băsescu.

În ceea ce priveşte posibila formare a unui guvern PSD-PNL, Ponta (n.r. – parlamentar la acea dată) a remarcat că <sub nicio formă nu se poate face acum, cu excepţia situaţiei în care ar fi suspendat preşedintele. O asemenea măsură ar fi însă sinucigaşă deoarece l-ar face pe Băsescu un candidat imbatabil anul viitor>. În timp ce unii lideri ai PSD, inclusiv liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor Viorel Hrebenciuc, insistă în continuare pe o coaliţie cu PNL, opinia tot mai răspândită în rândurile PSD este că partidul nu-şi poate permite să rămână în afara guvernării pentru un nou ciclu electoral. Mai mult, liderii locali ai partidului sunt de asemenea conştienţi de beneficiile guvernării şi fac presiuni asupra conducerii centrale a partidului să se alăture cu orice preţ viitorului guvern. Ponta a spus că au deja loc discuţii interpartinice informale (Notă: aceste lucru a fost confirmat în unele rapoarte de presă de astăzi) şi a remarcat că o coaliţie PSD-PDL ar fi o combinaţie <imbatabilă>, având de partea sa 70% din locurile parlamentare. Ponta a glumit spunând că numai doi lideri PSD sunt împotriva acestei opţiuni – (fostul preşedinte) Iliescu, pentru că este prea bătrân, şi eu, pentru că sunt prea tânăr’”, se arată în telegrama datată 20 noiembrie 2008, cu zece zile înaintea alegerilor parlamentare, trimisă de Ambasada SUA către Departamentul de Stat și dezvăluită WikiLeaks.

Altă telegamă publicată de  Wikileaks dezvăluie observația  adjunctului şefului misiunii diplomatice SUA în România care preciza faptul că Victor Ponta nu “împărtăşeşte” antipatia liderului Crin Antonescu faţă de preşedintele Băsescu.

Nu ne aşteptăm că alianţele strategice ale partidului să se schimbe curând, dar s-ar putea să se remarce o schimbare faţă de PDL şi PNL. Ponta nu împărtăşeşte antipatia instinctivă a liderului Crin Antonescu faţă de preşedintele Băsescu, ceea ce înseamnă că e posibil să colaboreze cu PDL la nevoie. Mai mult, tinereţea lui Ponta este o provocare pentru Antonescu, 50 de ani, care s-a autoproclamat până acum drept candidatul cel tânăr”, spunea Guthrie Corn, adjunctul ambasadorului SUA  în România, în corespondenţele sale cu alţi oficiali americani.

Afirmaţia a fost făcută în 2010, imediat după ce Victor Ponta a devenit preşedinte PSD.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata