Breaking news

Ponta: Mita din dosarul Microsoft a fost dată pentru campania electorală a lui Băsescu

loading...

Premierul Victor Ponta a declarat marți seară la România TV, că mita din dosarul Microsoft, din 2009, a fost dată pentru campania electorală a lui Traian Băsescu.

ponta - basescu - bugetPonta a spus că șpaga de la Microsoft a ajuns la campania electorală a lui Băsescu, prin intermediul Elenei Udrea și al fostului ei soț, Dorin Cocoș.

“Sper ca aceşti oameni să aibă curajul să spună adevărul: că toţi banii aceia din 2009 au ajuns pentru campania electorală a lui Băsescu. Eu ştiu că cei mai mulţi din acei bani – nu ştiu dacă şi-a oprit cineva ceva, că nu cunosc aceste lucruri, e treaba justiţiei – au fost daţi pentru campania electorală a lui Băsescu, prin Udrea. Dacă cei patru vor să stea să fie nişte martiri şi să stea în închisori, regret, că îi cunosc foarte bine şi îmi pare rău de situaţia în care se află, dar sper să spună adevărul şi atunci cei care au beneficiat de acei bani poate în sfârşit plătesc”, a spus Ponta la România TV.

Întrebat dacă adevărul pus pe hârtie îi va elibera pe aceşti oameni, Victor Ponta a răspuns că da, spunând că “pionii” trebuie eliberaţi, iar “regele şi regina” trebuie băgaţi în închisoare.

“Poate că totuşi vom afla unde au ajuns în campania prezidenţială, a cui, în 2009, banii de la Microsoft. S-ar putea să aflăm în 50 de zile, nu în 50 de ani. După 50 de zile s-ar putea să aflaţi şi despre banii de la Omar Hayssam”, a adăugat Ponta, fără detalii.

Oamenii de afaceri Dorin Cocoş și Nicolae Dumitru, primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, și Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, au fost reținuți de DNA pentru trafic de influență, luare de mită în formă continuată şi spălare de bani.

„La nivelul anului 2009, instituțiile beneficiare utilizau un număr de 150.694 licențe ce au fost achiziționate în perioada 2004 – 2008 în baza prevederilor Contractului comercial de închiriere a licențelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO și a actelor adiționale ale acestuia. Efectele contractului au încetat la data de 26 aprilie 2009, dată la care a expirat și dreptul neexclusiv de utilizare a licențelor. În contextul încetării dreptului de utilizare a licențelor și a efectelor contractului de închiriere de licențe, a identificată o nouă oportunitate de afaceri în distribuirea de licențe Microsoft către Guvernul României. În primăvara anului 2009, a avut loc o întrevedere între Cocoș Dorin, Gheorghe Ştefan, Sandu Gabriel – ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale și alte persoane. În cadrul acestei întâlniri au fost discutate chestiuni generale legate de posibilitățile pe care le avea Ministerul Comunicațiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers pentru asigurarea în continuare a licențelor necesare: exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere. În cursul procedurii de achiziţie, pentru a sigura asocierii având ca lider D-CON.NET AG atribuirea contractului, Cocoș Dorin a pretins de la de la o persoană implicată în cauză, foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Ștefan și pentru Gabriel Sandu, după cum urmează: Gabriel Sandu – 2.700.000 euro şi 1.800.000 euro, Gheorghe Ştefan – 4.000.000 euro, Dorin Cocoş – 9.000.000 euro. Din fișa de date a procedurii de achiziție rezultă că au fost stabilite criterii de calificare restrictive, astfel încât să fie înlăturat de la licitație orice alt ofertant în afară de asocierea având ca lider D-CON.NET AG, în consecință, la data de 12.08.2009 a fost semnat un acord cadru cu această asociere de firme prin care Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a achiziționat furnizarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opțiune de cumpărare. Pentru a putea efectua plata sumelor pretinse de Cocoș Dorin, Gheorghe Ștefan și Sandu Gabriel, a fost înființată o firmă, în contul căreia D-CON.NET.AG a virat toate sumele necesare. La baza acestei tranzacții a stat un contract de suport tehnic datat 19.10.2009, contract ce atestă operațiuni comerciale fictive. Pentru serviciile contractate D-CON.NET se obliga să plătească suma de 18.153.058 euro. Sumele de bani pretinse au ajuns în cele din urmă în contul unor firme controlate, în mod direct sau prin intermediari, de Gabriel Sandu (2.700.000 euro), Gheorghe Ştefan (4.000.000 euro) și Dorin Cocoş (9.000.000 euro)”, se arată în comunicatul DNA.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata