Breaking news

Ponta i-a cerut în scris lui Băsescu, retragerea Ordinului Steaua României acordat lui Lazslo Tokes

loading...

Premierul Victor Ponta a declarat, joi seara, la B1, că a transmis o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu prin care-i solicită retragerea ordinului Steaua României lui Lazslo Tokes.

ponta si tokesPonta nu se lasă și insistă pe cale oficială ca europarlamentarul Lazslo Tokes să rămână fără decorația dată de Băsescu. Premierul i-a trimis o scrisoare scrisă președintelui în care-i cere acest lucru.

Am primit şi eu, nu ştiu dacă şi preşedintele a primit, solicitarea din partea unor ONG-uri, cele care au participat la acea şcoală de la Izvorul Mureşului, şi prin care mi se cerea declanşarea procedurii. Eu nu am făcut altceva decât să mă adresez celui care are dreptul conform legii, preşedintele ţării. E un Consiliu de Onoare al celor care deţin acest Ordin (Steaua României – n.r.), însă preşedintele este cel care-l sesizează. Eu am transmis mai departe, iar din punct de vedere politic, ca să nu pară un joc, să arunc la preşedinte problema, am anunţat foarte clar şi anunţ şi acum: dacă preşedintele va declanşa procedura şi va emite decretul de retragere a decoraţiei, eu îl voi contrasemna. Conform legii, decretele semnate de preşedinte trebuie contrasemnate de primul-ministru. Ori eu anunţ şi public faptul că nu voi bloca în niciun caz un asemenea decret„, a declarat Ponta la B1 TV.

În decembrie 2009, preşedintele Băsescu l-a decorat cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler pe Laszlo Tokes.

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară “Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască “un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere “protectorat” Transilvaniei, “aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), în urmă cu o săptămână, că “nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”.

Decoraţia a fost atribuită ”cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie, în semn de înaltă apreciere a curajului şi a demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplul personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste”.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata