Breaking news

Ponta către Ministrul Justiției: Dacă CSM nu face nimic în cazul violatorilor din Vaslui, mai bine demisionați

loading...
0 9

Victor Ponta i-a cerut miercuri în ședința de Guvern, Ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, să își folosească toată autoritatea în CSM pentru ca forul să ia măsuri împotriva celor care i-au pus în libertate pe cei șapte violatori de la Vaslui. Premierul l-a avertizat pe Cazanciuc că în cazul în care CSM nu i-a nicio măsură, să-și dea demisia.

robert cazanciuc - victor pontaVictor Ponta l-a pus în gardă pe Cazanciuc că nu mai tolerează abuzuri de neimaginat în Justiție și că în cazul în care Consiliul Superior al Magistraturii nu va lua nicio decizie în cazul tinerilor care au violat o fată din Vaslui, el ar trebui să își dea demisia din funcția de Ministru al Justiției.

“Vreau să vă rog, domnule ministru al Justiției, să vă exercitați toată autoritatea funcției în cadrul CSM, și dacă CSM-ul nu va lua nicio măsură mai bine vă dați dumneavoastră demisia, pentru că cineva trebuie să tragă un semnal că nu se poate ceea ce se întâmplă zi de zi în România. Poate în felul acesta le atrageți atenția celor din CSM, că în afară să ne spună nouă când n-avem voie să comentăm…uite, acum am voie să comentez și vreau să spun că ceea ce s-a întâmplat la Vaslui se întâmplă de multe ori în țară. Dacă nu apare la televizor nu se întâmplă nimic. Așa că vă rog, și nu e nicio presiune la adresa justiției, să vă exercitați atribuțiile pe care le aveți, ce așteaptă oamenii de la dumneavoastră, ca ministru al Justiției, în acest caz, și sunt convins că veți face acest lucru. Vreau să-mi exprim solidaritatea, nu doar cu victima de la Vaslui, ci cu toate victimele care au de suferit în țară și pentru care nu se face dreptate“, a declarat Ponta, în ședința de Guvern.

Primul ministru al României a spus că Justiția trebuie să-i pedepsească pe toți cei care săvârșesc infracțiuni, dar mai ales pe cei care comit crime, violuri, tâlhării.

Vreau să-mi exprim indignarea pentru faptul că de ani de zile spunem că Justiția trebuie să pedepsească pe toți în mod egal, dar mai ales pe cei care comit crime, violuri, tâlhării. De ani de zile nu facem altceva decât să dăm la televizor bătălii politice cu justiția. În schimb, dacă nu se afla de către presă ce s-a întâmplat la Vaslui, niște infractori periculoși stăteau acasă bine mersi și noi ne bucuram să vedem deputați sau senatori sau politicieni arestați preventiv. Cred că e un lucru foarte grav (…), ne concentrăm doar pe ceea ce e interesant politic sau pentru media și nu ne concentrăm pe viața de zi cu zi a oamenilor. Vreau să cred că după acest lucru se va schimba ceva cu adevărat”, a mai spus Victor Ponta.

În replică, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a explicat că a sesizat Inspecția Judiciară și că va exista o evaluare în cazul fetei violate de la Vaslui.

Iar Ponta i-a dat replica imediat spunând că: povești, am mai auzit din astea…..

Burada Silviu (21 ani), Avadanei Silviu (22 ani), Bolboceanu Petrică (23 ani), Burlacu Paul Andrei (28 ani), Surleac Ioan (20 ani), Rotaru Alin Dumitru (18 ani) şi Boicu Ionuţ Bogdan (21 ani) sunt cei șapte care au violat-ol pe tânăra de 18 ani, pe10 noiembrie 2014 pe două câmpuri. Unul din comuna Văleni și altul din comuna Moara Domnească, județul Vaslui.

După ce au fost trimişi în judecată pentru viol şi lipsire de libertate în mod ilegal, trei dintre violatori şi-au recunoscut faptele. Ioan Surleac, Alin Rotaru şi Bogdan Boicu au recunoscut violul și au cerut judecarea în procedură simplificată ceea ce a dus la trimiterea lor în arest la domiciliu și mai apoi în libertate.

Cei trei au semnat acordul de recunoaştere, iar ulterior judecătorul de caz a dispus, deşi nu era obligat de lege, înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu.

Pe 2 aprilie 2015, procurorul Ingrid Botezatu nu a făcut contestație la decizia judecătorului de a-i trimite în arest la domiciliu pe cei treic are și-au recunoscut faptele.

Practic, procurorii i-au lăsat în libertate pe cei trei violatori.

Lipsa contestației procurorilor a dus ca și ceilalţi patru violatori să fie trimiși în arest la domiciliu de către Tribunalul Vaslui.

Cei de la Tribunalul Vaslui au motivat ulterior că au avut în vedere inclusiv faptul că „procurorul de şedinţă nu a mai propus alte probe în susţinerea acuzaţiilor aduse inculpaţilor“.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata