Breaking news

Victor Ponta: Băsescu a vândut interesele României

loading...

Atac dur al premierului la adresa lui Traian Băsescu. Victor Ponta îl acuză pe președinte că a ”vândut„ interesele României.

ponta - basescuPremierul Victor Ponta a declarat miercuri, că important nu este cine participă la reuniunile Consiliului European, ci modul în care România este reprezentată la acest nivel. declarația vine după ce azi, CCR i-a respins contestația lui Băsescu privind legea care reglementează reprezentarea României la Consiliul European.

Am văzut o decizie de astăzi a Curţii Constituţionale. Problema nu este cine merge la Consiliu, că merge preşedintele, merge primul-ministru, problema este dacă acolo te baţi pentru România sau dacă acolo vinzi România ca să-şi păstrezi tu nişte prietenii personale în caz de nevoie. Ori, eu cred că preşedintele a vândut interesele României şi când a negociat deficitul, şi când a negociat fondurile europene, iar despre agenda digitală (tema ultimei reuniuni a Consiliului UE-n.r.) bănuiesc că nu a deschis gura la Consiliul European că nu ştia”, a spus Ponta.

Premierul a mai spus că din cauza lui Băsescu, România va avea la dispoziţie mai puţine fonduri europene în perioada 2014-2020 deoarece aşa a negociat preşedintele, fără niciun mandat, şi că există obligaţia încadrării în limita unui deficit extrem de mic tot pentru că preşedintele a angajat în acest sens ţara fără să întrebe pe nimeni, în 2011, alte state neavând această obligaţie.

Premierul a cerut totodată ministrului Apărării şi ministrului Economiei să realizeze o strategie pentru următorii ani în domeniul apărării, arătând că, în decembrie, va exista o discuţie la nivelul UE despre industria de apărare, la care preşedintele nu va spune nimic deoarece “nu ştie sau nu-l interesează”.

Curtea Constituţională a respins, miercuri, cu majoritate de voturi, constestaţia formulată de preşedintele Traian Băsescu privind legea care reglementează reprezentarea României la Consiliul European.

În ziua de 6 noiembrie 2013, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituţia României şi al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate asupra Legii privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, obiecţie formulată de Preşedintele României. În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Preşedintele României şi a constatat că dispoziţiile art.2, 3 şi 18 din Legea privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene sunt constituţionale. Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României”, se precizează în decizia CCR, remisă exclusivNEWS.ro.

Băsescu a contestat atributul Parlamentului de a se implica în definirea mandatului Guvernului la Consiliul European, precizând că preşedinte ar trebui să fie instanţa care stabileşte acest mandat.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata