Breaking news

Ponta a modificat legea Educației, prin ordonanță de urgență, ca să poată renunța la doctorat

loading...
0 5

Guvernul României a modificat în ședința de luni, printr-o ordonanță de urgență, Legea educației naționale, pentru ca premierul Ponta să poată renunța la titlul de doctor în drept fără să mai fie nevoie să se adreseze unei instanțe de judecată.

ponta - palatul victoriaCa să poată renunța la titlul de doctor, ca urmare a scandalului de plagiat, Ponta a aprobat luni, o ordonanță de urgență care modifică legea educației și care simplifică procedurile de renunțare la titlul de doctor.

”Renunțarea la un titlu științific trebuie făcută cu maximă responsabilitate. (..) Odată cu renunțarea, nu renunți doar la diplomă, renunți la întreg procesul de pregătire care a fost urmat pentru obținerea unei diplome. (…) Dacă o persoană care a renunțat la un titlu dorește să acceseze din nou acel titlu științific, trebuie să reia, pe de o parte, întreg procesul de pregătire de trei ani la doctorat, trei-patru ani la licență, doi ani la master, cât și să plătească să urmeze la forma de pregătire cu plată, cu taxă, acest proces”, a declarat, luni, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

În lege, nu este prevăzută posibilitatea ca persoana care renunță la titlu să plătească despăgubiri statului pentru banii investiți în pregătirea sa iar aceasta nici nu este obligată să precizeze motivele pentru care renunță la titlul academic.

Ministrul Educației a spus luni că Victor Ponta trebuie să facă o nouă solicitare de renunțare la titlul de doctor în drept, pe baza ordonanței emise luni de Guvern.

Am primit acea solicitare ( a lui Victor Ponta — n.r.) via Universitatea București (…) Acum va trebui să solicite, de asemenea, în baza acestui articol al OUG care spune că titularul unui titlu științific poate solicita Ministerului Educației și Cercetării Științifice renunțarea la titlul în cauză. În acest caz, Ministerul Educației ia act de renunțare printr-un ordin de revocare emis în acest scop. Actul administrativ constatator al titlului științific (diploma — n.r) devine nul de la data emiterii. Sunt convins că va reveni cu solicitarea bazată pe acest articol”, a mai spus Cîmpeanu.

Pe 16 decembrie 2014, premierul Victor Ponta i-a scris rectorului Universității București, Mircea Dumitru, pe care-l informa că renunță la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003: Stimate Domnule Rector, Vă scriu pentru a vă notifica renunţarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea Bucureşti. Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariţiei acuzaţiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună credinţă în argumentele mele la momentul apariţiei contestării şi nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic. După ce voi părăsi viaţa politică îmi doresc să iniţiez un nou demers doctoral, respectând toate standardele şi cerinţele de la acel moment. Domeniul Educaţiei este unul fundamental şi esenţial nu doar pentru activitatea Guvernului ci şi pentru viitorul nostru ca societate europeană. De astăzi avem un nou Ministru al Educaţiei şi Cercetării şi îmi doresc ca mandatul acestuia să fie plin de succes în atingerea obiectivelor sale, fără a fi perturbat de o temă care în timp a devenit eminamente politică. Strict personal, perioada petrecută de mine ca student al Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti reprezintă o amintire excepţională şi regret nespus dacă discuţiile apărute după momentul preluării funcţiei de Prim-Ministru au afectat imaginea unei instituţii pe care o iubesc la fel de mult ca toţi ceilalţi absolvenţi ai săi! Pentru toate aceste argumente, vă rog să luaţi act, domnule Rector, de decizia mea de a renunţa la titlul de doctor în drept.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata