Breaking news

Poluare gravă la Iași. Râul Bahlui, poluat cu tone de hidrocarburi

loading...

Râul care străbate municipiul Iași este plin de ulei și hidrocarburi după ce un transformator de la societatea Fortus Iaşi, aflată în insolvenţă de zece ani, a cedat. Hidrocarburile au ajuns iniţial în râul Nicolina, iar apoi în Bahlui. Apele Române intervin pentru limitarea efectelor produse de poluarea accidentală.

poluare iasi„În cursul zilei de 23 februarie 2017, ora 15:30, a fost semnalată de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Iași, o poluare accidentală cu uleiuri și hidrocarburi provenite de la transformatoarele Punctului TRAFO de pe amplasamentul S.C. FORTUS S.A. Iași (societate aflată în faliment, administrator judiciar SMDA MURES INSOLVENCY SRL). Reprezentanții S.C. Fortus S.A. au intervenit prin obturarea cu materiale absorbante a scurgerilor de ape impurificate în colectorul Valea Adâncă, fenomenul fiind stopat la sursă. Totuși, de pe platforma FORTUS, o cantitate neprecizată de ulei si hidrocarburi a pătruns din sistemul de canalizare pluvială, în pârâul Valea Adâncă și, de aici, în râul Nicolina. Menționăm că, au fost avertizate și folosințele din aval: S.C. APAVITAL S.A. Iași și S.C. AQUAVAS S.A. Vaslui – sucursala Huși”, se arată în comunicatul Apelor Române, remis exclusivNEWS.ro.

În cursul zilei de astăzi, 24 februarie 2017, au fost semnalate, în continuare, irizații de ulei și hidrocarburi, pe cursul râului Bahlui și Jijia, până la confluența cu râul Prut. Totodată, a fost continuată acțiunea de împrăștiere a 600 kg de material absorbant pe suprafața apei, în amonte de barajele plutitoare, în vederea reținerii și colectării irizațiilor.

Din cauza efectului presiunii ghețurilor, barajele absorbante sunt afectate și necesită refaceri periodice.

Sunt în curs de amplasare încă două baraje suplimentare, pe râul Jijia, amonte de confluența cu râul Prut (zona pod Moreni).

În aceste condiții, în baza Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a apelor Prutului și a Dunării, Ministerul Apelor și Pădurilor a informat ministerul de resort din Republica Moldova cu privire la situația apărută.

Pentru limitarea poluării râului Prut, la Nodul Hidrotehnic Chiperești, amplasat la cca.4 km amonte de confluenta Jijia – Prut, s-au efectuat manevre pentru devierea peliculei poluante, pe cursul de apă Jijia Veche, unde sunt pregătite materiale specifice limitării/stopării poluării.

În vederea asigurării necesarului de materiale necesar intervențiilor, Administrația Bazinală de Apă Siret a relocat la Administrația Bazinală de Apă Prut – Bârlad o cantitate de 750 kg de material absorbant și 120 ml (metri liniari) baraje absorbante.

Deși poluarea a fost parțial stopată la sursă, cu materiale absorbante, de către reprezentanții societății, o parte din cantitatea de uleiuri și hidrocarburi, sub formă de irizații, s-a propagat în aval, pe râul Nicolina.

În acest context, ministrul Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu, a dispus ANAR să intervină de urgență. Astfel, Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad a instalat șapte baraje absorbante pe râul Nicolina și râul Bahlui, pentru reducerea efectelor poluării. Totodată a fost împrăștiat material absorbant pe suprafața apei în amonte de barajele plutitoare, în vederea reținerii și colectării irizațiilor.

În intervalul 23-24 februarie 2017, pentru reducerea efectelor poluării, Administrația Bazinală de Apă Prut – Bârlad, prin Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași, a instalat cca 300 ml baraje plutitoare absorbante în șapte secțiuni, după cum urmează:

  1. Confluența Valea Adâncă – râul Nicolina;
  2. Pe râul Nicolina, aval confluență Valea Adâncă;

În Municipiul Iași pe râul Nicolina:

  1. aval 100 m de Piața CUG;
  2. aval 200 m Pod Galata;
  3. amonte confluență cu râul Bahlui;

Pe râul Bahlui:

  1. amonte Pod Metalurgiei;
  2. în zona podului Holboca.
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata