Breaking news

Poluare accidentală pe râul Arieș. Tone de metale grele au ajuns în râu

loading...

Pârâul Valea Șesei și râul Arieș, județul Alba au fost poluate cu metale grele. CUPRUMIN a anunțat că în data de 3 aprilie 2017 s-a produs o avariere la sistemul vechi de evacuare din Iazul de decantare Valea Șesei.

poluare raul ariesUnda de poluare a ajuns, în data de 5 aprilie 2017, la ora 12:00, și în dreptul localității Ocna Mureș.

Pe cursul de apă Arieș, nu s-au înregistrat depășiri la concentrațiile metalelor în forma dizolvată  (clasa a II-a  de calitate Ord. 161/2006 ) pentru probele recoltate, în data de 3 aprilie 2017, însă acestea sunt foarte încărcate cu materii în suspensie (apă cu turbiditate foarte ridicată). Nu s-a constatat mortalitate piscicolă, pe cursul de apă Arieș”, precizează Apele Române.

Pentru probele recoltate, în data de 4 aprilie 2017, s-au fixat probe pe metale, și au fost transmise spre analiză laboratorului LCA A.B.A. Mureș.

„Astăzi, 5 aprilie 2017, ora 11:14, s-a primit o înștiințare de la S.C. CUPRUMIN S.A. ABRUD în care se menționa că a reînceput debușarea de steril de la izbucul (zona de izvorâre) situat la cca 60 m, în aval de baza barajului, existând posibilitatea deversării peste cele trei baraje realizate, cu deversare în pârâul Valea Șesei, și implicit în râul Arieș. Ulterior, s-a primit o altă înștiințare, tot astăzi, 5 aprilie 2017, ora 12:00, în care A.B.A. Mureș a fost informată că scurgerea de steril a încetat, iar situația se află sub control. Scurgerea a trecut doar de primul baraj de retenție, din cele trei realizate în avalul barajului iazului de decantare Valea Șesei”, mai precizează Apele Române.

La ora 13:22, observatorul de la postul hidrometric Valea Lupșii (pr. Valea Șesei) a comunicat că apa este tulbure.

Beneficiarul a  intervenit imediat cu următoarele măsuri:

– blocarea cu anrocamente, în zona de izvorâre a sterilului;

– a fost sistată deversarea sterilului de flotație de la uzina de  preparare;

– s-a ridicat ultimul inel de la sonda inversă activă pentru a reduce nivelul apei în iaz, în vederea evitării pericolului de evacuare de steril.

S.C. CUPRUMIN S.A. va continua depunerea de piatră brută ca măsură suplimentară.

A.N. ”Apele Române” prin A.B.A. Mureș a dispus mărirea debitului evacuat din acumularea Mihoești, pentru asigurarea debitului de diluție, în râul Arieș, situația fiind monitorizată permanent.

Deplasarea undei de poluare este supravegheată, în continuare, atât  pe râul Arieș, cât și pe râul Mureș, și au fost prelevate probe de apă care vor fi analizate în timp util.

 

O comisie tehnică a Ministerului Apelor și Pădurilor se va deplasa la Valea Șesii

În urma poluării accidentale de luni, 03 aprilie 2017, de pe râul Arieș, produsă după ce o sondă inversă din sistemul de evacuare a iazului de decantare Valea Șesii a cedat, iar în râu a ajuns apă cu steril, miercuri, 05 martie 2017, ministrul Apelor și Pădurilor, doamna Adriana Petcu, a dispus constituirea de urgență a unei comisii de specialiști, care se va deplasa imediat la fața locului.

Comisia mixtă, formată din experți ai Ministerului Apelor și Pădurilor, ai Administrației Naționale „Apele Române” și reprezentanți ai mediului academic, are sarcina de a identifica soluția tehnică pentru a stopa definitiv scurgerile de steril din iazul de decantare.

Toate măsurile dispuse anterior de Administrația Bazinală de Apă (ABA) Mureș, de creștere a debitului evacuat din acumularea Mihoiești, pentru a asigura debitul de diluție în râul Arieș și de limitare a consumul de apă de către oameni și animale, pentru localitățile situate pe valea Arieșului, în aval de iazul de decantare, rămân în continuare în vigoare.

În urma analizelor de laborator s-a constatat că, din toate probele prelevate, conductivitatea se încadrează în parametri normali pentru râul Arieș. În ceea ce privește secțiunile de râu cu un pH mai mare de 8,5, s-a constatat că metalele se regăsesc în formă dizolvată (situație care ar constitui risc pentru viața acvatică) doar în concentrații foarte mici. În urma monitorizării permanente, reprezentanții ABA Mureș nu au identificat, până în prezent, mortalitate piscicolă. Rezultatele analizelor pentru indicatorii de metale Fe, Cu, Zn și Mn se află încă în lucru, urmând să fie disponibile în cel mai scurt timp.

UPDATE 7 APRILIE 2017

Calitatea cursurilor de apă Valea  Șesei, Arieș și Mureș a revenit la valorile normale pentru indicatorii monitorizați

În data de 6 aprilie 2017, o comisie de specialiști formată din experți ai Ministerului Apelor și Pădurilor, Administrației Naționale ”Apele Române”, Administrației Bazinale de Apă  Mureș, experți din mediul academic, prefectul județului Alba, dar și reprezentanți ai autorităților publice județene și locale, s-a deplasat la fața locului, pentru a verifica situația de pe teren.

În urma monitorizării cursurilor de apă din cadrul A.B.A. Mureș, respectiv pârâul Valea  Șesei, râul Arieș și râul Mureș – aval confluență cu râul Arieș, s-a constatat că unda de poluare este în diminuare spre dispariție.

Drept urmare, calitatea cursurilor de apă a revenit la valorile normale caracteristice sectoarelor de râu menționate, pentru indicatorii monitorizați.

Reprezentanții A.N. ”Apele Române” prin A.B.A. Mureș nu au identificat, până în prezent, fenomenul de  mortalitate piscicolă.

 

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata