Breaking news

Polițiștii și jandarmii primesc mai mulți bani decât medicii și profesorii

loading...

Pentru plata salariilor jandarmilor și polițiștilor, Statul cheltuie anual peste 1,4 miliarde de euro , de aproape 2,5 ori mai mult decât cheltuie cu medicii plătiţi de Ministerul Sănătăţii şi cu profesorii, conform Ziarului Financiar.

baniseringaDacă pentru salariile celor 275.000 de profesori statul cheltuie anual 512 mil. euro, iar pentru cei 15.000 de medici rezidenţi la care se adaugă şi medicii de urgenţă cheltuielile salariale ale Ministerului Sănătăţii au ajuns anul trecut la 61 mil. euro, pentru plata salariilor poliţiştilor, jandarmilor, angajaţilor din Oficiul Român pentru Imigrări sau din Direcţia Paşapoarte sau Permise de conducere şi înmatriculări, statul a cheltuit peste 1,4 mld. euro.

Un profesor debutant de gimnaziu sau liceu are un salariu lunar net de 834 de lei, în timp ce salariul unui medic debutant, care a absolvit şase ani de facultate şi care a mai făcut între trei şi şapte ani de rezidenţiat, lucrează ca medic specialist pe un salariu cuprins între 900 şi 1.300 de lei, în funcţie de specializare.

Comparativ, un jandarm câştigă la debutul carieriei 1.400 de lei net, fără să aibă studii superioare, în timp ce un agent de poliţie intră în funcţie pe un salariu de aproximativ 1.800 de lei net, adică valoarea la care ajung profesorii şi medicii după câţiva ani buni de muncă.

În România există 175.000 de cadre medicale, din care aproximativ 54.000 sunt medici. Un agent de poliţie, fără studii superioare, câştigă dublu faţă de un medic sau un profesor. Un medic care abia şi-a încheiat rezidenţiatul are un salariu care începe de la 900 de lei pe lună.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata