Breaking news

Planorul prăbușit în Munții Postăvarul, găsit de autorități după 4 luni de căutări

loading...

Autoritățile române au reușit ”superba” performanță de a găsi, dar doar în urma unor indicii venite la 112, rămășițele planorului prăbușit în Munții Postăvarul în urmă cu patru luni de zile.

planor prabusit brasovPe 6 august 2015, în jurul orei 21.50, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a fost sesizat de către ROMATSA că un planor care a decolat în jurul orei 12.30 din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la bază.

Din datele obţinute a reieşit că pilotul aparatului de zbor are 56 de ani, ”mare experienţă” şi executa un zbor privat în zona Postăvarul. Deși au fost angrenate peste 1400 de persoane și echipaje IGSU, Salvamont și ale Armatei, planorul și pilotul Mircea Crăciun nu au fost de găsit. Abia azi, rămășițele planorului au fost găsite de autorități.

„Astăzi, 21 noiembrie a.c., în jurul orei 11.44, prin apel pe numărul unic de urgență 112, a fost primită informația că în Munții Postăvaru (Muchia Cheii, zona Groapa de aur), au fost identificate obiecte asemănătoare unui aparat de zbor. Echipaje mixte formate din pompieri, salvamontiști, jandarmi montani, vânători de munte și polițiști s-au deplasat spre locul indicat pentru a verifica informațiile puse la dispoziție. Zona de verificare este extrem de dificilă, având în vedere terenul accidentat și pantele abrupte specifice zonelor montane. În urma cu câteva minute, echipajele de căutare formate din pompieri, salvamontiști, jandarmi montani, vânători de munte și polițiști au ajuns în zona indicată din Munții Postăvaru. Din primele verificări, seria aparatului de zbor identificat (5855) corespunde cu cea a planorului dat dispărut la începutul lunii august din acest an. Totodată, forțele de la fața locului au descoperit rămășițe umane la bordul aparatului de zbor. A fost asigurată perimetrarea zonei, cazul fiind preluat de către organele abilitate, care vor cerceta cauzele și împrejurările producerii evenimentului”, se arată în comunicatul de presă al IGSU, remis exclusivNEWS.ro.

În cursul verii, Masivul Postavarul, o zonă de peste o mie de hectare, a fost inclusă în arealul de căutare de mai multe ori, cu personal de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, de la Jandarmeria Montană, inclusiv cu alpiniști în zonele abrupte, precum și cu alte forțe venite în sprijin.

De asemenea, zona a fost verificată și din aer atât cu elicoptere, cât și cu drone, dar cu toate eforturile depuse, aparatul de zbor nu a putut fi identificat din cauza pădurii foarte dese. Misiunea de identificare a aeronavei a rămas permanentă pentru personalul din zonă, care au efectuat verificări, de mai multe ori, pe baza indiciilor furnizate de la persoanele care au frecventat zona ca turiști. Acum, o astfel de sesizare s-a confirmat.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata