Breaking news

Petre Tobă a demisionat din funcția de Ministru de Interne la scurt timp după ce DNA a cerut anchetarea lui

loading...

Petre Tobă și-a dat demisia, joi seară, din funcția de Ministru al Afacerilor Interne,  la câteva ore după ce DNA a cerut lui Iohannis, acordul pentru a începe urmărirea penală pe numele său în dosarul în care este implicat și fostul Ministru de Interne, Gabriel Oprea.

petre tobaPetre Tobă a cedat și a demisionat. Fostul Șef al Poliției Române și-a depus joi mandatul din funcția de Ministru de Interne iar primul ministru Dacian Cioloș i-a acceptat demisia.

”Am decis să-mi prezint demisia primului-ministru pentru a evita implicarea Ministerului Afacerilor Interne într-un scandal public în prag de alegeri. Resping cu tărie acuzațiile aduse și sunt la dispoziția organelor de anchetă pentru clarificarea oricărei situații. Menționez că toate faptele prezentate sunt anterioare mandatului meu, iar procurorul de caz a avut acces la toate documentele necesare instrumentării cauzei, inclusiv la cele clasificate ‘secret de stat” a declarat Petre Tobă.

Demisia vine după ce premierul Dacian Cioloș a afirmat joi că ar fi “cel mai bine” ca ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, să își dea demisia.

“Un lucru este clar, indiferent despre cine ar fi vorba în Guvern, cineva care are semnătura mea sau propunerea mea pentru a fi numit sau demis, evident că în aceste condiții cred că trebuie sau să își dea demisia sau, dacă nu, o să îi cer eu să plece. (…) Este evident că, în aceste condiții, este cel mai bine și pentru dânsul și pentru Guvern ca dânsul să plece”, a spus Cioloș, întrebat cu privire la situația ministrului de Interne, Petre Tobă.

Laura Codruța Kovesi, a cerut joi sesizarea președintelui României pentru a aprecia asupra exercitării dreptului de a cere urmărirea penală a lui Petre Tobă, ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de favorizare a făptuitorului în dosarul foștilor șefi DIPI.

Solicitarea referitoare la efectuarea urmăririi penale față de Tobă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în 1 aprilie 2016, în contextul în care la DNA se afla în instrumentare dosarul 20/P/2016 (n.r — prin care au fost trimiși în judecată Gabriel Oprea și alte persoane), acesta, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declanșarea procedurii de declasificare parțială a unor documente.

Petre Tobă afirmă într-o postare pe Facebook, că a fost atacat permanent încă din primele zile ale mandatului, dar nu pentru ceea ce a făcut în plan profesional, “ci din alte considerente, de natură politică”.

Subliniez că nu am făcut politică și nu voi face nici în viitor, nu am urmărit ca funcția de ministru să devină o trambulină pentru a accede în viața politică, ci voi fi dedicat muncii profesionale, voi fi permanent în slujba țării și a cetățeanului, așa cum o fac de peste 26 de ani. (…) În această perioadă am rezistat tentației de a abandona, deoarece am avut permanent alături de mine sprijinul colegilor din Ministerul Afacerilor Interne din toate armele și de aceea, încă o dată, vă mulțumesc. Ca om care a lucrat în acest sistem, știam la momentul învestirii că un an electoral înseamnă un an de zbateri. Istoria anilor electorali asta demonstrează — în anii 2009 și 2012, MAI a avut câte 5 miniștri. Cu toate acestea, mi-am asumat această provocare, iar prin ceea ce am făcut pentru instituție și, în special pentru cetățeni, eu cred că a meritat”, a scris Petre Tobă pe facebook.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata