Breaking news

Peste 1100 de tone de cartofi din Egipt au primit interdicţie de a intra în România din cauza unei bacterii

loading...

O bacterie a împierdicat improtul a 1100 de tone de cartofi proveniţi din Egipt. Ministerul Agriculturii a interzis importul de cartof din Egipt din cauza bacteriei Ralstonia solanacearum (Putregaiul brun).

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară, în urma controalelor efectuate la cartofii egipteni, faptul că aceştia sunt purtători ai bacteriei Ralstonia solanacearum.

În urma acțiunilor de control, inspectorii fitosanitari au depistat o cantitate de 1100 tone de cartofi de proveniență Egipt, care au primit interdicția de a intra în țară prin portul Constanța, deoarece, conform analizelor de laborator a fost depistată prezența bacteriei Ralstonia solanacearum (Putregaiul brun). Tuberculii de cartof au fost prelevați în baza Deciziei de punere în aplicare a Comisiei din data de 29 noiembrie 2011 pentru autorizarea statelor membre în vederea adoptării provizorii a unor măsuri urgente împotriva răspândirii bacteriei Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al. provenind din Egipt. Măsura interdicției a fost luată în baza H.G. 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanței Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecție împotriva introducerii și răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România, art. 14 (19) lit. a. Impactul economic ar fi putut fi extrem de sever, având în vedere că la ora actuală nu există metodă chimică sau biologică pentru controlul acestui organism dăunător și, mai mult decât atât, ar exista riscul contaminării solului și a apelor de suprafață cu bacteria provenită din resturile rezultate în urma consumului cartofilor precum și din cartofii deteriorați și evacuați ca resturi menajere“, se arată în comunicatul MInisterului Agriculturii remis exclusivNEWS.ro.

 

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata