Breaking news

PDL și-a numit un judecător la Curtea Constituțională, prin scandal

loading...

PDL a reușit să își impună un judecător la Curtea Constituțională  şi din partea Camerei Deputaţilor. După o şedinţă ce s-a încheiat la ora 02.00, Mircea Ştefan Minea este declarat judecător al Curţii Constituţionale cu 168 voturi pentru 1 contra, din partea camerei inferiore a Parlamentului.

CCŞedinţa de numire nu a fost lipsită de incidente, existând numeroase schimburi dure de replici, îmbrânceli şi acuze între membrii puterii şi opoziţie în decursul celor peste opt ore de şedinţă.

Deputaţii PNL s-au retras, luni noapte, din şedinţa de plen dedicată votării unui judecător pentru Curtea Constituţională, iar cei ai PSD au decis să rămână, fără însă a participa la vot.

Grupul parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor a anunţat, luni noapte, că participă la reluarea votului privind numirea unui judecător la CC, dar că nu îşi exprimă votul, în timp ce grupul parlamentar al PNL a anunţat că se retrage de la şedinţă.

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a precizat că grupul PNL consideră neregulamentară şi ilegală procedura de reluare a votului privind numirea unui judecător la Curtea Constituţională.

Candidatul propus de PSD pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale din partea Camerei Deputaţilor, Valer Dorneanu, a obţinut, în plen, în urmă cu două săptămânim, 161 de voturi favorabile, iar contracandidatul său propus de PDL Ştefan Minea a obţinut 123 de voturi. Preşedinta Camerei Deputaţilor Roberta Anastase a refuzat să-l valideze pe Dorneanu, arătând că acesta trebuia să întrunească 168 de voturi favorabile.

Deputaţii PSD+PC şi cei ai PNL au afişat pe parcursul şedinţei de plen lozinci împotriva Executivului şi a parlamentarilor puterii, precum “Boc, România îţi cere demisia!” sau “Copiii şi bătrânii nu se pot apăra singuri – Opriţi genocidul!”.

Opoziţia a criticat şi prezenţa în plen a unor miniştri precum Elena Udrea şi Gabriel Oprea, dar şi a Monicăi Iacob-Ridzi. În acest context, deputaţii din opoziţie au strigat “Ridzi la puşcărie!”

Certurile repetate dintre deputaţii opoziţiei şi cei ai puterii s-au perpetuat, după ce PSD şi PNL au solicitat pauze repetate de consultări în încercarea de a combate eforturile PDL de a impune reluarea votului pentru desemnarea unui judecător la Curtea Constituţională.

După terminarea fiecărei runde de consultări, rând pe rând, deputaţii liberali şi cei social-democraţi au cerut să ia cuvântul pe procedură, dar au fost acuzaţi de preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean, că susţin discursuri fără substanţă, strict politice. Mai mult, Oltean le-a întrerupt microfonul deputaţilor care încercau să vorbească.

În cele din urmă şi microfonul preşedintelui de şedinţă a fost întrerupt, acesta acuzându-i pe cei de la PSD că au smuls firele.

Disputele au fost şi mai aprinse când deputaţii au încercat să voteze.

Deputaţii PSD şi PNL s-au grupat braţ la braţ în jurul urnelor, împiedicându-i astfel pe ceilalţi parlamentari să voteze pentru alegerea unui judecător la CCR.

În acel moment, grupaţi într-un lanţ în jurul urnelor de vot, deputaţii opoziţiei au scandat lozinci precum “Jos hoţii!”, “Ruşine să vă fie!”, “Votaţi la Cotroceni!” sau “Demisia!”.

Adrian Năstase acuza că PDL doreşte modificarea structurii Curţii Constituţionale pentru a deveni o “anexă la Palatul Cotroceni”.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata