Breaking news

Patru deputați, reclamați la parchet de către ANI, pentru că și-au angajat rudele la cabinetele parlamentare

loading...

Deputații Adrian Merka Miroslav, Mircovici Nicuale, Mircea Grosu și Iordache Luminița, au fost reclamați la parchet de către ANI, pe motiv că și-au angajat rudele la cabinetele parlamentare.

statut parlamentari votatAgenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese de natură administrativă și penală în cazul lui Adrian Merka Miroslav, Mircovici Nicuale, Mircea Grosu și Iordache Luminița.

ANI spune că Adrian Niculae a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de deputat, a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă în baza căruia soţia sa a fost angajată în perioada 05 ianuarie 2009 – 15 iunie 2010 în funcția de referent în cadrul Biroului Parlamentar deţinut în Circumscripţia electorală nr. 35, Timiş. De asemenea, au rezultat indicii privind posibila încălcare a dispozițiilor art. 2531 din Codul Penal al României, întrucât acesta a avizat contractul individual de muncă încheiat de soția sa cu Camera Deputaților, decizie în urma căreia soția acesteia a realizat un venit net în sumă totală de 20.387 Lei.

MERKA ADRIAN MIROSLAV a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de deputat, a solicitat angajarea și a avizat contractele individuale de muncă ale părinților săi, prin care aceștia au fost angajați în perioada 15 decembrie 2008 – 17 octombrie 2011 în funcția de Șef cabinet în cadrul biroului său parlamentar. De asemenea, au rezultat indicii privind posibila încălcare a dispozițiilor art. 2531 din Codul Penal al României, întrucât acesta a avizat contractele individuale de muncă încheiat de părinții săi cu Camera Deputaților, decizie în urma căreia mama sa a realizat venituri nete în sumă totală de 28.245 Lei, iar tatăl său a realizat venituri nete în sumă totală de 4.533 Lei.

GROSARU MIRCEA a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de deputat, a propus angajarea și a avizat contractul individual de muncă prin care soţia sa a fost angajată în perioada 15 decembrie 2008 – 01 februarie 2011 în funcţia de consilier în cadrul Biroului Parlamentar deţinut în Circumscripţia electorală nr. 7, Botoşani. De asemenea, au rezultat indicii privind posibila încălcare a dispozițiilor art. 2531 din Codul Penal al României, întrucât acesta a avizat contractul individual de muncă încheiat de soţia sa cu Camera Deputaților, decizie în urma căreia soția acestuia a realizat un venit net în sumă totală de de 66.745 Lei.

IORDACHE LUMINIȚA a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de deputat (mandatul 2008 – 2012), a avizat contractul individual de muncă al fiicei sale, prin care aceasta a fost angajată în perioada 17 februarie 2009 – 01 martie 2011 în funcția de referent în cadrul Biroului Parlamentar – Circumscripţia electorală nr. 24, Iași, Colegiul uninominal nr. 1.

De asemenea, au rezultat indicii privind posibila încălcare a dispozițiilor art. 2531 din Codul Penal al României, întrucât aceasta a avizat contractul individual de muncă încheiat de fiica sa cu Camera Deputaților, decizie în urma căreia fiica acesteia a realizat un venit net în sumă totală de 19.078 Lei.

Astfel, Adrian Merka Miroslav, Mircovici Nicuale, Mircea Grosu și Iordache Luminița nu au respectat dispozițiile art. 70 din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”.

Drept urmare, Agenția Națională de Integritate a sesizat, în cazul celor 4 deputați, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 2531 din Codul Penal al României.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata