Breaking news

Patrick Ekeng a murit pentru că medicul de pe ambulanță NU l-a resuscitat

loading...

Patrick Ekeng a ajuns la Spitalul Floreasca la opt minute după ce a suferit un stop cardiorespirator pe terenul de fotbal în timpul partidei Dinamo – FC Viitorul. Fotbalistul a ajuns la spital fără a avea urme de resuscitare, astfel că cele opt minute scurse i-au fost fatale întrucât medicul de pe Ambulanța Puls nu l-a resuscitat nici măcar o secundă.

Patrick Ekeng - mortFotbalistul camerunez a murit pentru că nu a fost resuscitat la timp. Medicul de la Dinamo şi doctoriţa de pe Ambulanţa Puls  care a asigurat intervenţia la partida de vineri de la partida Dinamo – FC Viitorul, au fost audiaţi de procurori duminică, în dosarul penal in rem pentru omor din culpă şi neglijenţă în serviciu.

Ekeng a fost adus prea târziu la Spital și medicii de la Floreasca nu au mai avut ce face întrucât fotbalistul nu a fost resuscitat în ambulanță.

Medicul de pe ambulanță a considerat că nu e nevoie întrucât spitalul era aproape de stadion și îl plasa în responsabilitatea colegilor de la Floreasca fără să se mai complice în manevre de resuscitare.

„La UPU (n.r. – Unitatea de Primiri Urgenţe), el a venit fără manevre de resuscitare făcute, asta e clar. Defibrilatorul n-a fost folosit în niciun caz pentru că n-avea urme de şocuri electrice şi de… Dacă au făcut, s-au făcut că fac. Au făcut ceva rudimentar, empiric. Dar e inadmisibil să fie lângă spital şi să ajungă în 8 minute! În mod normal, timpul optim de intervenţie e până în 2 minute. Se poate prelungi până la 3 minute, dar aşa, trase de păr. După 3 minute, gata, nu mai ai nicio şansă. Dacă e în stop cardiorespirator şi au trecut 3 minute, nu mai contează dacă sunt 7, 8 sau… Creierul este primul care se degradează, intri în moarte cerebrală. Dacă se făceau nişte manevre acolo, avea nişte şanse să fie readus la viaţă“, spun surse medicale citate de prosport.ro.

Medicul echipei Dinamo, Liviu Bătineanu a susținut că nu i-a făcut manevre de resuscitare pe gazon întrucât fotbalistul avea puls și respira. Însă un fotbalist îl contrazice pe medic.

„Doctorul (n.r. – Bătineanu) spune că avea puls. Dar poate să demonstreze cineva? În schimb, este ăla de la Viitorul (n.r. – fotbalistul Florin Tănase) care spune că striga el la doctor disperat: «Fă-i ceva, nu vezi că nu respiră?». Toţi au mizat pe faptul că ajunge la Floreasca şi… Deşi ei erau medici“. Florin Tănase, fotbalistul de la Viitorul invocat de sursa ProSport, a declarat pentru DigiSport că „am văzut că încă mai respira la început. Eu le ziceam să-i bage mâna-n gură să nu-şi înghită limba, iar doctorul mi-a zis că respiră, ca şi cum nu ar fi nevoie să-i ţină limba.Ekeng respira din ce în ce mai puţin când era jos, iar când l-au ridicat pe targă să-l bage în ambulanţă eu am văzut că nu mai respire“.

Liviu Bătineanu a afirmat că a început manevrele de resuscitare în ambulanţă, cu puţin înainte de a ajunge la spital: Eu am început masajul cardiac cu puţin timp înainte să ajungem, nu pot cuantifica în timp când.

După această tragedie, echipa din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne și specialiștii Ministerul Sănătății au finalizat controlul început ieri la Ambulanța Puls. Oficialii ministerului au depistat lucru îngrozitoare. Ambulanța nu era dotată corespunzător, defibrilatorul nu funcționa iar în salvare erau medicamente expirate și de un an de zile.

În urma acestui control au fost identificate următoarele probleme:

– modificarea clasificării ambulanțelor, fără obținerea aprobării legale în acest sens. Singurele ambulanțe funcționale erau de tip A (destinate doar transportului pacienților), celelalte trei ambulanțe de tip B și C (destinate urgențelor) figurau ca defecte. Toate categoriile de intervenții, inclusiv cele de urgență, se făceau cu ambulanțe tip A, care erau incomplet echipate.

– au fost identificare medicamente și materiale sanitare cu termene de valabilitate depășite. Echipa de control a găsit în trusele medicilor și asistenților, inclusiv medicamente care erau expirate din luna mai 2015. Printre acestea s-au găsit și fiole de adrenalină, folosită pentru procedurile de resuscitare.
– pe ambulanțele utilizate de firma privată au fost găsite defibrilatoare cu baterii descărcate.
– reprezentanții firmei nu au putut preciza persoana responsabilă cu activitatea medicală prespitalicească de la nivelul societății.

Aceste aspecte reprezintă neglijențe și abateri grave care revin în sarcina societății comerciale care asigură servicii private de ambulanță, fapt pentru care au fost dispuse următoarele sancțiuni:

– suspendarea pe o perioadă de cel puțin 30 de zile a autorizației de funcționare a firmei private de ambulanță, până la remedierea tuturor deficiențelor.
– aplicarea de către DSU a unei amenzi în valoare de 20.000 de lei, pentru încălcarea regimului privind reclasificarea ambulanțelor.
– aplicarea de către Direcția de Sănătate Publică a unei amenzi în valoare de 3.800 de lei pentru medicamentele expirate și modul de tratare a deșeurilor medicale.
– extinderea controlului de către Direcția de Sănătate Publică pe alte aspecte specifice sesizate, de competența acesteia.

Raed Arafat, secretar de stat în MAI, susţine că au fost descoperite nereguli grave, după ce a fost declanşată o anchetă în cazul morţii lui Patrick Ekeng. 

”Astăzi am început o acţiune de inspecţie şi control a DSU, şi încă la momentul acesta acţiunea este în desfăşurare. Noi ce am verificat astăzi este dacă toate aspectele inclusiv cele prevăzute prin autorizarea dată de către Direcţie Sanitară firmei respective au fost respectate. Ce pot să spun până acum că s-au găsit nişte nereguli serioase, dar nu mă pronunţ până nu am raportul final al colegilor. Aceste nereguli înseamnă că cineva nu a respectat regulamentele şi legislaţia sau după ce a obţinut o autorizaţie a modificat ceva şi nu a respectat mai departe ce la momentul autorizării a fost corect”, a declarat Raed Arafat, potrivit Antena 3.

Arafat mai spune că ambulanţa cu care a fost transportat Ekeng la Spitalul Floreasca era obligată să aibă defibrilator, potrivit Legii Sportului: Regulamentul FRF este un pic mai general, vorbeşte de autosanitară, dar legea (n.r. Legea sportului) este foarte clară şi bate orice regulament. Legea spune că cel puţin ambulanţa trebuie să fie de nivelul unui echipaj de prim ajutor calificat cu o ambulanţă de tip B. Ambulanţa de tip B, echipamentele: defibrilator, oxigen, trusă de resuscitare, aspirator — sunt obligatorii. Aceste lucruri nu pot să lipsească dintr-o ambulanţă de tip B, altfel ambulanţa nu mai este de tip B.

Arafat a vorbit şi despre modul în care medicii trebuiau să acționeze în cazul fotbalistului Ekeng: În mod normal, un pacient care a fost supus manevrelor de resuscitare se vede acest lucru pe el. În primul rând, se vede când îl pui pe monitorizare, electrozii de monitorizare rămân (…) când cobori din maşină în mod normal iei monitorul cu tine, nu îl desfaci în maşină. Regulile medicinei de urgenţă sunt acelea că bolnavul, odată începută monitorizarea lui, nu o întrerupi până la momentul în care decizi că nu mai trebuie să fie monitorizat.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata