Breaking news

Parlamentul dă un vot pentru revizuirea Constituției abia în septembrie

loading...

Parlamentul României va da un vot pentru revizuirea Constituției, abia în luna septembrie 2013. Așa s-au înțeles luni, liderii USL.

constitutie - parlamentParlamentul amână votul pentru proiectul de revizuire a Constituției României, până în toamnă.

Și asta pentru că avizul Curţii Constituţionale ar putea veni după încheierea actualei sesiuni parlamentare.

Liderii USL au analizat, luni, calendarul în care ar putea fi votat proiectul de revizuire în plenul Senatului (prima Cameră sesizată), în condiţiile în care înainte de acest moment documentul trebuie să fie analizat de Consiliul Legislativ şi Curtea Constituţională.

Proiectul de revizuire ar urma să fie finalizat până miercuri în Comisia de revizuire a Constituţiei, urmând să fie transmis Consiliului Legislativ. Apoi, procedura parlamentară prevede că documentul, împreună cu avizul Consiliului Legislativ, se transmite Curţii Constituţionale spre analiză. Potrivit legii, CC are termen 10 zile pentru a emite un punct de vedere asupra proiectului de revizuire.

Liderii USL sunt sceptici cu privire la convocarea unei sesiuni extraordinare în situaţia în care avizul Curţii Constituţionale va fi emis la mai multe zile după încheierea actualei sesiuni ordinare.

Iniţial, liderii USL preconizau că în octombrie ar fi putut avea loc referendumul pentru validarea Constituţiei.

Numai că Băsescu s-ar putea să le strice ploile, întrucât pe 11 iunie a anunțat că a demarat procedurile de organizare a unui un nou referendum pentru Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari, precizând însă că va emite decretul în funcţie de modul în care Parlamentul va respecta voinţa poporului exprimată în 2009.

dacă referendumul lui Băsescu va avea loc în acest an, este exclusă organizarea unui nou referendum până la finele lui 2013, pentru validarea revizuirii Constituției.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata