Breaking news

Parchetul militar preia ancheta în cazul accidentului aviatic din Apuseni

loading...

Procurorii militari au preluat marți, dosarul în care este cercetat accidentul aviatic produs pe 20 ianuarie 2014, în Munții Apuseni.

aurelia ion si radu zamfirProcurorul şef al Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a anunțat marți că dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, secția militară.  Augustin Lazăr a spus că în cazul accidentului există “suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor miniștrii”.

Există suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au calitatea de militari şi care ar atrage competenţa procurorului militar. De asemenea, există suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au făcut parte din celulele de criză din instituţiile centrale ale statului. Acele celule de criză au fost coordonate de persoane care au calitatea de ministru şi în final se va da o soluţie cu referire la toate aceste persoane. În final va trebui să se dea o soluţie, să se cenzureze conduitele persoanelor care au avut atribuţii în acest domeniu şi să se clarifice dacă ele au fost conforme cu procedurile care au fost ridicate şi depuse la dosar sau au acţionat cu întârziere şi atunci ar exista o anumită culpabilitate pentru anumite persoane.“, a declarat Augustin Lazăr.

Ancheta derulată până azi de procuratura de la Alba Iulia, arată că în ziua tragediei, informaţiile primite de pe telefonul din reţeaua Orange al medicului Zamfir au fost folosite de angajaţii de la ISU abia după două ore.

Medicul Zamfir a sunat de pe telefonul său din reţeaua Orange la ora 17.30. Atunci a fost înregistrat în reţea, iar datele despre zona aproximativă în care s-ar putea afla avionul prăbuşit au fost transmise către structurile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Angajaţii ISU au folosit însă aceste date abia la ora 19.31, la fix două ore de la primirea lor”, au declarat surse din cadrul anchetei.

Până în acest moment, potrivit procurorilor, în acest dosar au fost efectuate cercetările la locul producerii accidentului, ridicarea probelor de la faţa locului şi au fost audiaţi 28 de martori din cadrul ISU, SMURD, personal silvic, jandarmi, localnici, precum şi cei cinci supravieţuitori.  De asemenea, în acest caz anchetatorii au dispus efectuarea unor rapoarte medico-legale şi s-au solicitat şi depus documentele relevante de la instituţiile în cauză.

Potrivit raportului înaintat de vicepremierul Gabriel Oprea prim-ministrului Victor Ponta la două zile după producerea accidentului aviatic, se arată că Serviciul de Urgenţă a primit un apel prin Centrul 112 Cluj/STS la ora 16.16, moment în care doctorul Radu Zamfir a anunţat prăbuşirea aeronavei.  Patru minute mai târziu, apelul a fost transferat către ISU Cluj, SJA Cluj, IPJ Cluj, dar şi către COAP/MApN (16.22 – 16.27), ROMATSA (între orele 16.28 şi 16.33), Salvamont Braşov (16.34) şi Elicopter Târgu-Mureş.

Tragedia aviatică din Munții Apuseni s-a soldat cu moartea pilotului Adrian Iovan și a studentei la Medicină, Aurelia Ion. Supraviețuitorii catastrofei aviatice au fost găsiți la circa șase ore de la prăbușirea avionului, de către un grup de localnici din comuna Horea.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata