Breaking news

Parchetul General a trimis la DNA, dosarul privind votul din Diaspora

loading...
0 6

La solicitarea DNA, Parchetul General a trimis către procurorii anticorupție dosarul deschis în legătură cu votul din Diaspora de la alegerile prezidențiale din 2 și 16 noiembrie 2014.

dosar vot diaspora dnaDNA a solicitat dosarul de la Parchetul General, motivând că în noiembrie, și la acest parchet, s-a înregistrat un dosar penal având ca speță tot votul din Diaspora.

La nivelul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției, în cursul lunii noiembrie, anul curent, s-a înregistrat un dosar penal în care se fac cercetări cu privire la modalitatea de organizare și desfășurare a votului în Diaspora. Procurorii anticorupție, constatând că la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se află înregistrat un dosar penal cu același obiect, la data de 02 decembrie 2014 au solicitat acestei instituții cauza respectivă, în vederea reunirii celor două cauze penale”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

Drept urmare, Parchetul General și-a declinat competența și anunță că a trimis dosarul la DNA.

În dosarul având ca obiect modul de organizare şi desfăşurare a votului din diaspora, la data de 18 noiembrie 2014, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art. 297 Cod penal (abuzul în serviciu), art. 298 Cod penal (neglijenţa în serviciu) şi art. 385 Cod penal (împiedicarea exercitării drepturilor electorale). Secţia de urmărire penală şi criminalistică a efectuat acte de urmărire penală constând în obţinerea de la Biroul Electoral Central şi Ministerul Afacerilor Externe a actelor oficiale relevante pentru documentarea cauzei. La data de 4 decembrie 2014, constatând că faptele cu privire la care s-a început urmărirea penală sunt susceptibile de a fi încadrate şi în dispoziţiile art. 132  din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, norme care atrag competenţa de investigare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică  a dispus declinarea cauzei în favoarea acestei structuri”, se precizează în comunicatul de presă al Parchetului General.

Principalele acuze aduse MAE și Guvernului României, sunt că au împiedicat exprimarea votului românilor din Diaspora prin organizarea de secții de vot insuficiente. Drept urmare, mii de români spun că nu au putut vota nici pe 2 și nici pe 16 noiembrie, la alegerile prezidențiale.

În 2014, în Diaspora, MAE a organizat 294 secții de vot, la fel ca și în 2009 la alegerile prezidențiale.

În primul tur al alegerilor prezidențiale din 2009, la cele 294 de secții de votare din Diaspora au votat 95.068 români, iar în turul doi 147.754 de români au votat. Și în 2009 la cele două tururi de scrutin au fost cozi și nu toți românii care au stat ore bune să voteze, au și apucat să-și exercite dreptul de vot. Numai că în 2009 nimeni nu a mai reclamat acest lucru pe rețelele de socializare, întrucât câștigase cine trebuia, alegerile.

În 2014, în Diaspora au fost organizate tot 294 de secții de vot, numai că numărul românilor care au putut efectiv să voteze a fost infinit mai mare. Astfel, la primul tur, în Diaspora au votat 161.262 de români, iar în turul doi s-a înregistrat un număr record de români care au putut să-și exprime votul: 378.811 de români.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata